![Куркума корінь подрібнений 50 грамів. . фото 1 Опис Куркуми
Куркума — це багаторічна однопоздовжня трав'яниста рослина родини і. . фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/483/440-rseuu6yuscljhbdz.jpg)
32.00 ГРН
Опис
Опис Куркуми
Куркума — це багаторічна однопоздовжня трав'яниста рослина родини імбирних. За зовнішнім виглядом схожа на очерет. Висота стебла куркуми в межах 60...95 см. Листя вздовж стебла чергувані, прості, овальні, дворядні. Корневще жовтувато-сіре, округле в діаметрі до 5 см, з кільцеподібними рубцями від листя. Наземна частина рослини з'являється з верхівкової бруньки кореневища. Від кореневища в землю поширюються численні ниткові корені з жовтими полуницями на кінцях. Надземна рослина складається з 3-4 довгастих черешків. Квітонос завдовжки приблизно 35 см посаджений густо зеленими прилисниками, які вгорі світліші. Квітки трубчасті, розвиваються в пазухах середньої частини квітоноса. Форма квіток трилопатева, з неправильним відгином. Квітка жовта, її губа широка. Ось саме клубні-корні та цінуються пряність.
Історія Куркуми
Понад 2,5 тисяч років куркума відома пряність. Спочатку її використовували на півострова Індостан, на початку нашої ери, завдяки арабським купцям, які постійно хотіли чимось здивувати Європу та на цьому заробити, вона потрапляє до Древої Греції, де вона отримує назву жовтий імбир Мере. Вже за 400 років після цього куркума потрапляє до Китаю, де незворушні китайськінтариси вирощують найкращі торгові сорти куркуми, на світовому ринку навіть зараз куркума рідкість, тому ціна її висока.
У країнах Європи, де як основні прянощі використовують ваніль і гвоздика, спочатку куркума не отримала широкого поширення. За винятком Англії, де куркума традиційно слугує приправою до багатьох страв, полюбили та гідно оцінили її і в США. У середні століття куркума в країнах Західної Європи більше відома під назвою "terra merita", дослівний переклад "достійна земля". Іноді її називали "індійським шафраном". в Азії її, як і раніше, називають "зарчава". Одна з відомих у кулінарії назв куркуми — "турмерик".
Зараз куркума це екзотична пряність. Її характерна особливість — це насиченість її квіток яскраво-жовтим кольором із благородним жовтогарячим відтінком. Навіть крихітна щіпка куркуми миттєво забарвлює рідини. Плями від куркуми дуже стійкі та звичайними засобами довго не змиваються.
Склад куркуми
Куркума містить крохмаль, ефірну олію, барвник куркумін (який розчинний у спирті та жирах і не розчинний у воді), цілу низку сесквітерпенів — складних ефірних сполук типу: цингігенерена, сабінена, борнеола, що мають лікувальні властивості.
Рослина містить крохмаль, дуже ароматна ефірна олія (1,5-5%) і барвник куркумін (0,6%, розчинний у жирах і спирті, нерозчинний у воді), а також профелланд, цинеген (2,5%), борнеол, сабінен, р-куркумін.
Вирощування куркуми
Зростає куркума в районах, де переважає субтропічний клімат, правило, на гірських плато заввишки понад 2000 м над рівнем моря. Оптимальна температура для вирощування куркуми 25...30 градусів. Дуже світлолюбна рослина, але любить прямі сонячні промені. Уповільнює ріст у разі браку світла. За низьких температур рослина починає цвіти набагато пізніше за нормативні терміни. Дуже любить вологу, тому поливати її необхідно регулярно, але обов'язково має бути дренаж. У листопаді рослина викидає листя й у поливі не потребує, водночас температура його вмісту зменшується до 7 градусів. Кожні два тижні необхідно підгодовувати мінеральними добривами. Щорічно рослина необхідно навесні пересаджувати у свіжий ґрунт. Розминають через поділ кореневища. За десять місяців життя рослини коріння-полуни куркуми вже можна викопувати та готувати як пряність. Процес приготування куркуми-пряності досить складний. Коріння відварюють, висушують, очищають від шкірки, додають барвники, щоб вони прийняли жовтогарячий колір. Для вживання в їжу їх перетирають до порошкуватого стану. Готове пофарбоване коріння дуже тверде, блищать на сонці, тонуть у воді їх успішно продаються сувеніри.
Корисні властивості куркуми
Куркума сприяє виробленню шлункового соку та жовчі, тому неабияк підвищує апетит. У традиційній медицині її використовують як засіб у разі хвороб нирок, печінки, підшлункової залози та жовчного міхура. Куркума регулює кількість холестерину в крові. Її приймають зазвичай на ніч із молоком, какао, медом, олією. За допомогою куркуми зміцнюють волосся, втираючи його разом з оливковою або сандаловою олією на голову. У разі шкірних захворювань, ран, порізів, саден їх просто присипають куркумою, загоєння відбувається на очах.
Куркума — чудовий засіб для догляду та освітлення шкіри
Внимание! Всім жінкам і деяким чоловікам! Пропонуємо кілька рецептів завдяки, яким ви можете стати щасливим володарем чистої, красивої та ніжної шкіри.
Рецепт — маска для обличчя. Чайну ложку куркуми змішати зі 100 мл молока, нанести отриману суміш на обличчя на 30 хвилин. Змити теплою водою. Замість молока можна використовувати лимонний сік (або сік лайма).
Рецепт — крем проти прищів і вугрів. Чайну ложку куркуми змішати з олією кокосового горіха або кунжуту, можна також використовувати олію жожоба. Змастити проблемні місця та витримати 20 хвилин, а краще залишити на ніч. Замість олії можна використовувати сандаловий порошок, який змішати з невеликою кількістю води.
Рецепт — освітлення шкіри. Замочити на ніч у кип'ятінній воді 6-7 зерен мигдалю, вранці розтерти до однорідної маси додати чайну ложку куркуми, перемішати до отримання маси світло-жовтогарячого кольору. Акуратно втирати в шкіру обличчя, масажуючи його. Витримати не менш ніж годину або залишити на ніч. Змити теплою водою. Повторювати щодня.
Внимание! Куркума надасть шкірі світлішого відтінку тільки за регулярного застосування. Як і практично всі косметичні засоби куркуму від одного разу результату не дасть. Зробіть хоча б кілька процедур і Ви оціните її дію. Ефект буде приголомшливим!
Рецепт — освітлення шкіри для внутрішнього споживання. Замочити в чашці кип'яченого молока кілька зерен мигдалю. Вранці додати чайну ложку куркуми, ложку меду, перемішати. Приймати щодня натщесерце.
Куркума — ідеальний засіб для схуднення!
Вченими правильно встановлено, що куркума сприяє прискоренню обміну речовин, саме тому калорії, які потрапляють в організм, витрачається інтенсивніше, а людина водночас незмінно худіє. А також наявність у куркумі особливого ферменту — поліфенолу, який перешкоджає появі жирових клітин чималою мірою сприяє схудненню.
Ось простий рецепт для схуднення, розроблений нашими вітчизняними дієтологами. Заварити чорний міцний чай, три з верхом столових ложки на 0,5 л окропу. Додати прянощі в строго певній послідовності: корицю на кінчику ножа, 3 пачки імбиру, столову ложку куркуми, ложку меду. Остудити до кімнатної температури. Додати в суміш 400 мл кефіру, нежирного. Напій готовий. Приймати його краще замість вечері. Але тут немає спільного погляду, деякі вважають, що лікувальні властивості куркуми краще проявляються в організмі в ранкові години.
А нижче надаємо рецепт, який має велику популярність у США.
Рецепт для схуднення від американських дієтологів. Склад суміші: 4..5 ст.кладинок чорного чаю; 2...3 скибочки імбиру; 0,5 ч. ніжки кардамону; 3 палички кориці; 0,5 літра кефіру або йогурту; 0,5 чашки мигдалевого молока (можна й без нього); повну столову ложку з верхом куркуми; 300 мл води; чайна ложка меду. Приготування. Закип'ятити воду, зняти з вогню. Додати імбир, кардамон, чай, корицю, куркуму, мед. Остудити та додати кефір і мигдальне молоко. Вживати двічі на день замість сніданку та вечері. Через два тижні ефект приголомшливий, -12 кг, без шкоди для здоров'я й особливого катання організму, тому він має таку популярність серед американських дівчат і жінок, які мріють потрапити в Голлівуд.
Дивіться також
![Гірчиця біле насіння 100 грамів. Дніпро. фото 1 Гірчиця біле насіння 100 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/482/200-xl9seygzl8qodj5b.jpg)
Гірчиця біле насіння 100 грамів
![Кмин плоди 50 грамів. Дніпро. фото 1 Кмин плоди 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/454/200-vjahqwrtqxrjarek.jpg)
Кмин плоди 50 грамів
!["Царська" натуральна приправа для супу, каші 50 грамів. Дніпро. фото 1 "Царська" натуральна приправа для супу, каші 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/453/200-p3seqagxvhv88ocg.jpg)
"Царська" натуральна приправа для супу, каші 50 грамів
![Сванська сіль 100 грамів. Дніпро. фото 1 Сванська сіль 100 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/452/200-tgwcsxxnn6a0d3wf.jpg)
Сванська сіль 100 грамів
![Розмарин лікарської голки 50 грамів. Дніпро. фото 1 Розмарин лікарської голки 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/451/200-zddfanf409xgzmtj.jpg)
Розмарин лікарської голки 50 грамів
![Чабер трава (Джамбуль) 50 грамів. Дніпро. фото 1 Чабер трава (Джамбуль) 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/450/200-11appyrxttiftw51.jpg)
Чабер трава (Джамбуль) 50 грамів
![Хмелі-сунелі 100 грамів. Дніпро. фото 1 Хмелі-сунелі 100 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/449/200-az12cer8chfi2btw.jpg)
Хмелі-сунелі 100 грамів
![Прованські трави 50 грамів. Дніпро. фото 1 Прованські трави 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/448/200-0blcfhzsaibxl0a2.jpg)
Прованські трави 50 грамів
![Петрушка корінь 50 грамів. Дніпро. фото 1 Петрушка корінь 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/447/200-43bgxvmwtsseyyl5.jpg)
Петрушка корінь 50 грамів
![Кориця паличка (6-8 см) 50 грамів. Дніпро. фото 1 Кориця паличка (6-8 см) 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/446/200-9zmqtmvvekqzpcma.jpg)
Кориця паличка (6-8 см) 50 грамів
![Коріандр посівний плоди (Семена) 100 грамів. Дніпро. фото 1 Коріандр посівний плоди (Семена) 100 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/445/200-zbmjwuhqtq2aitnc.jpg)
Коріандр посівний плоди (Семена) 100 грамів
![Кардамон насіння цілісний 35 грамів. Дніпро. фото 1 Кардамон насіння цілісний 35 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/444/200-qq7hlcgmak5j0xm7.jpg)
Кардамон насіння цілісний 35 грамів
![Італійські трави 50 грамів. Дніпро. фото 1 Італійські трави 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/443/200-l8zmxmiibvopltxu.jpg)
Італійські трави 50 грамів
![Імбир сушений 100 грамів. Дніпро. фото 1 Імбир сушений 100 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/442/200-llxtxt0fxwj8bnpg.jpg)
Імбир сушений 100 грамів
![Гірчиця чорне насіння 100 грамів. Дніпро. фото 1 Гірчиця чорне насіння 100 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/441/200-2yvmaf3aghjumnlj.jpg)
Гірчиця чорне насіння 100 грамів
![Гірчиця жовте насіння 100 грамів. Дніпро. фото 1 Гірчиця жовте насіння 100 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/440/200-4piuz6i0txypvl7v.jpg)
Гірчиця жовте насіння 100 грамів
![Барбарис плоди (Синій) 50 грамів. Дніпро. фото 1 Барбарис плоди (Синій) 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/439/200-jizs0psgv369pssr.jpg)
Барбарис плоди (Синій) 50 грамів
![Суміш 4 перців 50 грамів. Дніпро. фото 1 Суміш 4 перців 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/438/200-5elkirlp6vv5xkau.jpg)
Суміш 4 перців 50 грамів
![Суміш для глінтвейну 50 грамів. Дніпро. фото 1 Суміш для глінтвейну 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/437/200-0knyl1fqdmegrr3h.jpg)
Суміш для глінтвейну 50 грамів
![Гвоздика цілісна 50 грамів. Дніпро. фото 1 Гвоздика цілісна 50 грамів. Дніпро. фото 1](https://img01.obyava.ua/classified/0/2393/436/200-3uqktwtdcjqd0qmk.jpg)