42.00 ГРН
Основна інформація
Категорія рубрики:
Id позиции Allbiz:
18893341
Единица измерения:
Штук
Код товару:
1520828171
Опис
Корінь петрушки. Що це?Корінь петрушки (Petroselinum tuberosum) називають білим коренем через світло-жовтий колір. Він має чистий і свіжий смак, поєднує в собі солодкість моркви та аромат кореня селери. Містить 51 ккал у ста грамах 1 корінь = 50 г (25,5 ккал). Батьківщина — Середземномор'я.Стародавнієри назвали дику рослину, що росте на скелях і кам'янистому ґрунті, «petroselion», тобто «камінний селера». Ця назва закріпилася за петрушкою в більшості європейських країн. Стародавні слов'яні називали петрушку «свербігузом» або «пестрецем».Тривалий час рослина вважалася священною й не вживалася в їжу. Але з 9 століття, познайомивши всю красу ароматних якостей і лікувальних властивостей трави, петрушка стала необхідним атрибутом будь-якої кухні світу, прикрасою салатів, добавкою в супи, овочеві рагу, м'ясні, а також рибні страви. Крім того, набула любові народної медицини.Насамперед петрушка відома своєю зеленню. Але корінь рослини виявився смачним і корисним продуктом. Мотузкуватий білий корінь концентрує в собі весь аромат, зумовлений великим вмістом ефірної олії та набором корисних речовин усього рослини.Склад кореня петрушкиВода та речовини, розчинені в землі, надходять до надземних частин рослини та вступають у процес фотосинтезу. Вже синтезовані органічні речовини повертаються з листя, стебел рослини та зберігаються в корені. Варто зазначити, що саме в корені синтезуються амінокислоти, алкалоїди, гормони та інші речовини.Сучасна наука підтвердила всі властивості кореня петрушки, про які було відомо ще з часів античності та середньовіччя. Експерти народної медицини визнають виняткову користь рослини, що складається в такому:Великий вміст мінеральних речовин (марганцю, магнію, кальцію, калію, міді, заліза, йоду та багатьох інших).Ефірна олія та есенції кореня перешкоджають розвитку серцево-судинних захворювань.Багатий склад вітамінів: А, групи B, С, Е, PP та ін. Усього 100 г кореня петрушки містять подвійну денну норму приймання вітаміну С, а за рівнем каротину не поступаються моркви.Містить білок, цукор, амінокислоти та інші сполуки, дуже важливі для нашого організму.Корисні властивості кореня петрушкиКорінь петрушки із широким асортиментом корисних властивостей застосовують:у разі розладів травлення, метеоризму;для лікування печінки, хвороби сечового міхура, запалення передміхурової залози;для поліпшення роботи системи кровообігу, особливо для нормалізації артеріального тиску;для лікування суглобів і подагри;у разі кашлю та захворювань дихальних шляхів;у разі цукрового діабету (містить у корені інулін — інсуліноподібна речовина, що регулює сольовий обмін і виводить з організму продукти розпаду);очищає організм у разі інтоксикації;як сильний афродизіак;викликає апетит.Корінь петрушки та застуда. Рецепт: столова ложка кореня петрушки, залита склянкою окропу, настоюється 12-14 годин. Додана ложка липкого меду робить ліки м'якими та смачними. Приймати до їди по столовій ложці. Корінь петрушки під час гастриту, кольок у кишківнику. Рецепт: 2 столові ложки кореня петрушки та 1,5 склянки окропу настояти п'ять годин. Приймати настій перед їдою 3-4 рази на день.Застосування кореня петрушкиБілий корінь застосовується в медицині, косметології, кулінарії. Наші далекі предки не тільки збирали петрушку. Спеціально вирощене коріння вони використовували для лікування. Відомі старовинні рецепти вживання кореня петрушки — заспокійливого засобу як у разі збудження, так і у разі депресії.Водний настій кореня петрушки рекомендується як ліки проти захворювань сечового міхура, під час водянки, набряків, як протизапальний засіб і спазмалгетик. Відвар із кореня петрушки та соку лимона давно використовується народною медициною в боротьбі з пігментацією на шкірі та веснянками.Корінь петрушки для схудненняКоріння рослини подрібнити, заправити олією, вживати впродовж місяця 1 раз на 7 днів. Втрата 5 кілограмів ваги гарантована.Корінь петрушки в кулінаріїКорінь петрушки застосовують як і селера, пастернак, морква. Добре поєднується з кмином, фенхелем і жиром. Обладнує корінь рослини ніжнішим і солодкішим смаком.Під час приготування супів, овочевих рагу закладається на початку варіння, тому що аромат зберігається за будь-якої, навіть тривалої теплової обробки. Їстівний, ніжний і ароматний корінь петрушки вживають і в сирому вигляді. Китайці, наприклад, люблять дрібнонарізаний і обсмажений корінь, як овочевий гарнір.Фаршована петрушка200 грамів кореня петрушки,50 грамів м'ясного фаршу,луковица,½ стакана бульона,1 столова ложка олії рослинної,сіль,лавровий листКорінь петрушки потрібно добре й акуратно вимити, не пошкодивши зовнішню шкірку. Стрижневу частину кореня видалити та протерти на тертці. Додати інші інгредієнти, полагодити корінь і залити бульйоном. Помістити в духовку на 20 хвилин. Добре поєднується з бульйоном і сухарками.Прозорий бульйонБудь-який бульйон або соус стане ароматним і прозорим, якщо корінь петрушки розрізати уздовж навпіл, на сухій сковороді підсушити до золотистого кольору, а потім помістити в страву.Заготівка кореня петрушкиЄ кілька способів заготівлі коренів петрушки:Лікувальні ціліПравило перше: коріння необхідно збирати в період, коли рослина приходить у стан спокою, тобто кінець літа-осінь.Правило друге: після витягання з землі, коріння потрібно очистити, обрізати надземні частини, тонке коріння, пошкоджені частини. Потім швидко промити їх під проточною водою, розкласти на тканини та обсушити.Правило третє: зберігати коріння потрібно підвішеними в паперових кульках. Добре зберігаються коріння петрушки та в ящиках, попередньо вистелених усередині папером.Термін придатності — три роки й більше.Для вживання в їжуКоріння петрушки укласти в суху скриньку, пересипати піском, поставити в прохолодне та темне місце. Термін зберігання — 4 місяці.Товсті корінці петрушки перетерти на великій тертці, скласти в банку, зверху залити двома столовими ложками соняшникової олії, закрити щільною кришкою та зберігати в холодильнику.