Барбарис плоди (Синій) 50 грамів

Барбарис. Що це?
Барбарис (лат. Bérberis) — належить до роду чагарників, рідше д. . фото 1

71.00 ГРН

Основна інформація

Код товару:

1520828163

Опис

Барбарис. Що це?
Барбарис (лат. Bérberis) — належить до роду чагарників, рідше дерев сімейства Барбарисові (Berberidaceae). Кустарник заввишки майже 3 м листопадний, колючий і густо-стовбурястий, з найпотужнішою розгалуженою кореневою системою, коріння розташовані поверхнево на глибині 0,3...0,5 м у радіусі до 2,5 м від кореневища.
Гілки жовтувато-темного кольору з великими колючками, деякі з яких три голчасті. Колючки барбарису це видозмінене листя з нирками в пазухах із них з'являються короткі гілочки з пучками листя. Довжина колючок на перевищує 20 мм. Листя завдовжки до 40 мм жорстко-шкіристе, довгасте, яйцеподібне з колючими різцями розташовується у формі пучків. Квіти барбарису дрібні, жовті, мають своєрідний сильний запах по 20...25 штук на квітоножці. Тичинок у квітці до 6 навколо пензлика, який має верхню зав'язку.
Плоди барбарису їстівні ягоди завдовжки до 20 мм, соковиті, коли стиглі вони стають дрібноморщинистими, довгастими, темно-червоними, злегка сплюслі, дуже кислими. Кожен плід містить 2.3 насіння. Розмножується барбарис насінням та вегетативно.
Барбарис звичайний в історії
Барбарисові ростуть практично на всіх континентах, тільки немає їх, чомусь в Австралії, не бачили їх поки й в Антарктиді. У нашій країні заведено вважати, що батьківщина барбарису — Крим, який і в наші дні рясніє зарослями барбарису. Ця рослина, зазвичай, у гірських районах Північної Республіки, завдяки тому, що морозостійка та до ґрунтів невибаглива. Тому його нерідко можна побачити за полярним колом.
Абсолютно не переносить застійного зволоження ґрунту, стійкий у разісотків. Однак, дуже світлолюбний, у разі затемнення не плодоносить. Очевидно, що урожай барбарису за Полярним колом вимірюється не десятками кілограмів, а лише горами. У цих регіонах барбарис більше цінується як гарний декоративний чагарник, який добре формується. З нього виходить чудова неприступна жива огорожа. Краса огорожі підкреслюється навесні, у цей час з'являються яскраво-жовті квіти, а також восени, коли листя змінює забарвлення і стає вогненно-червоним.
Барбариси дуже непогано приживаються в густонаселених містах, вони не бояться загазованості та пилу. Зараз відомо приблизно 175 різновидів барбарису. І це на перший погляд, вугрова, загрозлива своїми колючками рослина полюбили в багатьох країнах завдяки його дивовижним цілющим властивостям.
Барбарис був добре відомийкомпаньйорам, шумерам, індицям і ассирійцям. Під час розкопок відомої бібліотекиансу Ашшурбаніпала, VI століття до н.е., були виявлені та розшифровані глиняні таблички, в яких описувалися цілющі властивості барбарису. Розкопки в Єгипті різних будівель і захоронень тих самих часів свідчать про те, що барбарис був добре відомий також жінкам. А багато дослідників впевнені в тому, що в Індії він був відомий ще набагато раніше.
Барбарис. Вирощування
На постійне місце висаджують гойні черевички або 2.3-літні саджанці. Місце для саджання однозначно має бути більшу частину дня відкрите для сонячних променів. Глибина посадки 400 мм, лунка в діаметрі не менш ніж 500 мм. Дно лунки закривають родючим шаром ґрунту, лунку повністю заповнюють добре змішаною сумішшю будь-якого органічного добрива, у яку додають склянку суперфосфату, склянку калійних добрив або просто кілька склянок деревної золи.
Заповнюють сумішшю лунку верх, якою засинають звичайним ґрунтом, щоб коріння саджанців не торкалося добрив, вони просто швидко згинуть. Тільки після цього в підготовлену лунку поміщають сажінець. Посадку проводять як навесні, так і восени. Але восени садити на багато краще, за зиму зміцнюється коренева система та навесні рослина рано пускається в зріст. У будь-якому разі перед сіданням підібрану лунку рясно поливають водою. Ґрунт у районі саджанців ущільнюють, знову ж поливають і мульчують торфом або перегною.
Зацвіте барбарис у майці — червні, урожай готуйте у вересні-октябрі. Найімовірніше, рано чи пізно з'явиться бажання розмножити цю рослину. Це можливо за допомогою насіння або вегетативно відводками або держаками.
Склад і харчова цінність барбарису
Корисні речовини в цій унікальній невибагливій рослині, як це не дивно, містяться у всіх його частинах: і в плодах, і в корі, і в листі, і навіть у коренях. Барбарис, по суті, природне сховище відомих, корисних для організму людини речовин. Зверніть увагу, яка багата їхня різноманітність у плодах барбарису.
Вони насичені: ефірними оліями, вітамінами, органічними кислотами, зокрема аскорбіновими, цукром, пектиновими, дубильними, фарбувальними речовинами; алкалоїдами, як-от бербамін, леонтин, оксидантин, берберин та низка інших; органічними кислотами, переважно виннокам'яну, лимонну, яблучну; холіноподібними речовинами; мінеральними солями. У корі та гілках: дубильні та смолисті речовини, алкалоїди.
У листі: активні алкалоїди, вітаміни та ефірні олії. Тож не дивно, що багато льотчиків і островів, що терпить лихо на безлюдних островах за Полярним кругом, залишалися живими та змогли протриматися до прибуття допомоги тільки завдяки барбарису.
Фото: гілка з ягодами барбарису
Застосування барбарису
Барбарис завдяки багатому вмісту корисних речовин знайшов широке застосування в медицині та кулінарному виробництві.
Корисні властивості барбарису
Застосування барбарису в медицині зумовлене його низькою токсичністю й унікальними фармакологічними властивостями:
антисептичні,
протизапальні,
аестезувальними,
проносними,
вітрогонними.
Барбарис також ефективний жовчогінний і кровоспинний, спазмолітичний засіб. Має гіпотензивну дію й підсилює скоротливу здатність ізольованого рога матки. Добре відомо та вивчено його стимулювальну дію на систему згортання крові.
Завдяки своїм фармакологічним властивостям барбарис успішно застосовують у народній та науковій медицині. Ось далеко не повний перелік захворювань під час лікування, яких застосовують барбарис:
діабет,
подагра
ревматизм,
радикуліт
плівить,
туберкульоз,
гіпертонія,
тромбофлебіт,
холецистит,
захворювання очей і порожнини рота,
лихоманка захворювання нирок,
подаґрп,
Едуардо.
За допомогою барбарису навіть лікують початкові стадії раку. Європейські вчені пов'язують цей позитивний ефект із впливом на ракові клітини
Настоянка барбарису
Настойки та відвари з плодів барбарису застосовують як седативний, гіпотензивний, протилихорадковий та антибактеріальний засіб. А також у разі захворювань селезінки, спазмів шлунка, стимулювання травлення, у разі цукрового діабету, захворювань шлунка.
Приведем тільки кілька досить ефективних і перевірених рецептів використання ягід барбарису.
У разі гіпертонії та болів у зоні серця застосовують відвар із ягід барбарису. Підлога склянки ягід заливають 300 мл води, швидко доводять до кипіння і витримують 20 хв на водяній бані. Дати настоятися три години, процідити. Вживати по дві чайні ложки тричі на день. Цим же відваром можливо зняти запалення очної оболонки. Настій із ягід барбарису успішно використовують у разі захворювань жовчного міхура та печінки. Для цього 1 склянка ягід заливають окропом і настоюють у термосі близько години. Приймають по столовій ложці 3...4 рази на день 1,5 місяця.
Для зупинки кровотеч і лікування шкірних захворювань готують настойку ягід на спирту. 1 склянка ягід залити 2 склянками медичного спирту, 40%. Настоювати тиждень. Осад видалити. Приймати по 1 чайній ложці, злегка розбавити водою тричі на день до їди.
Протипоказання. Ягоди барбарису не рекомендується застосовувати людям із підвищеною шлунковою кислотністю, а також у разі тромбофлебітів і в передінфарктних станах. Внимание! Листя і кору барбарису рекомендуємо використовувати дуже обережно. Вони токсичні.
Застосування барбарису в кулінарії
У кулінарії, на відміну від медицини, використовують тільки стиглі плоди і, зазвичай, тільки висушені. Їх додають у суміші для приготування плову або готують із ними соуси.
Сушені ягоди барбарису додають у м'ясні або овочеві страви під час їх запікання. Можна перемолоти в кавомолці та застосовувати як приправу для чаю. З барбарису готують прекрасні соуси, маринади, варення, джеми, мармелади, настоянки. Чудові та неперевершені виходять компоти та сиропи. Додають його в тертий хрон, під час засолювання капусти, огірків. Барбарис навіть маринує і солят.
Найпростішим способом спробувати приготувати щось із барбарисом — використовувати його в м'ясній страві. У плав барбарис необхідно додавати в середині приготування разом із рисом — нехай гарненько розпариться. Під час запікання великого шматка м'яса барбарис можете додати або в маринад (потрібно розточувати), або разом із перцем та іншими приправами перед приготуванням. Для шашлику барбарис можна використовувати в парі з лимоном або замість нього.
Барбарис чудово поєднується з м'ясом будь-якої птиці. А під час запікання качки, гусака, індички або рядової курки він просто необхідний.
Барбарис чудово дружить із цукром. Зі своєю неповторною кислинкою, цукерковим смаком і ароматом, великою пектиновими речовинами чудова добавка майже до всіх десертів, желе, варенянств, джемів, мармеладів. Ним можна урізноманітнити смак морозива.
Соуси, приготовані з сушених плодів барбарису, це друге і не менш привабливе за смаковими якостями його властивість після м'ясних страв. З барбарису можна самостійно приготувати пасту або соус типу відомого ткамалі або акацахур сизбал, неперевершений шедевр абхазської кухні.
Рецепт кеталі
Інгредієнти:
1 кг сушених ягід барбарису
2 склянки води
100 мл аджики
пучок м'яти перцевої
Приготування:
Промиті ягоди залити водою, додати м'яту та розварити 15-20 хвилин.
У відварі ягоди розчавити та перетерти через сито, додати аджику. Соус готовий.
Так само можна приготувати соуси на основі інших приправ, використовуючи дрібне сито для відділення кісточок і шкурок.

Поскаржитись
Все (0)
Останні коментарі
Для даного оголошення немає коментарів

Дивіться також

Суміш 4 перців 50 грамів. Дніпро. фото 1

Суміш 4 перців 50 грамів

63.00 ГРН
У нашому магазині, ви завжди зможете придбати свіжу спецію "Суміш 4 перців". Склад: Перець чорний, перець білий, перець
Дніпро
Суміш для глінтвейну 50 грамів. Дніпро. фото 1

Суміш для глінтвейну 50 грамів

61.00 ГРН
Суміш для глінтвейну дурманний ресторанний напій своїми руками! До складу входять класичні прянощі, які підібрані спеціа
Дніпро
Гвоздика цілісна 50 грамів. Дніпро. фото 1

Гвоздика цілісна 50 грамів

105.00 ГРН
У нашому магазині "БіоСвіт" ви завжди зможете придбати спецію цільні нирки Гвоздики — гвоздичного дерева. Гвоздика відом
Дніпро
Сіль рожева гімалайська 100 грамів. Дніпро. фото 1

Сіль рожева гімалайська 100 грамів

51.00 ГРН
Вважається найбільш насиченою з усіх наявних солей. Вирізняється менш солоним смаком від кухонної. Знайшла застосування
Дніпро
Соль пищевая морская экстра в мешках 25 кг. Дніпро. фото 1

Соль пищевая морская экстра в мешках 25 кг

15.00 ГРН
Сіль харчова кам'яна екстра не йодована. Виробник: Туреччина. Упаковка: мішок 25 кг. Сертифікати додаються.
Дніпро
Агар харч "Кристал" 8г. Дніпро. фото 1

Агар харч "Кристал" 8г

10.20 ГРН торг
Агар харч "Кристал" 8г
Дніпро
Желатин харч. "Кристал" 15г,25г. Дніпро. фото 1

Желатин харч. "Кристал" 15г,25г

9.24 ГРН торг
Желатин харч. "Кристал" 15г,25г
Дніпро
Розпушувач  "Кристал" 15г. Дніпро. фото 1

Розпушувач "Кристал" 15г

2.10 ГРН торг
Розпушувач "Кристал" 15г, ваговий власного виробництва
Дніпро
Кокосова стружка"Кристал" 100г. Дніпро. фото 1

Кокосова стружка"Кристал" 100г

19.20 ГРН торг
Кокосова стружка"Кристал" 100г
Дніпро
Мак "Кристал" 100г Суха макова начинка 150г. Дніпро. фото 1

Мак "Кристал" 100г Суха макова начинка 150г

19.20 ГРН торг
Мак "Кристал" 100г
Дніпро
Сухарі панірувальні   "Кристал" 200 г. Дніпро. фото 1

Сухарі панірувальні "Кристал" 200 г

9.06 ГРН торг
Сухарі панірувальні "Кристал" 200 г
Дніпро
Молоко сухе знежирене 1,5% "Кристал" 180. Дніпро. фото 1

Молоко сухе знежирене 1,5% "Кристал" 180

33.12 ГРН торг
Молоко сухе знежирене 1,5% "Кристал" 180
Дніпро
Ванілін  "Кристал"  2г, ваговий. Дніпро. фото 1

Ванілін "Кристал" 2г, ваговий

2.52 ГРН торг
Ванілін "Кристал" 2г
Дніпро
Гірчичний порошок"Кристал" 100г. Дніпро. фото 1

Гірчичний порошок"Кристал" 100г

8.22 ГРН торг
Гірчичний порошок"Кристал" 100г
Дніпро
Ізюм світлий"Кристал" 200г. Дніпро. фото 1

Ізюм світлий"Кристал" 200г

31.80 ГРН торг
Ізюм світлий"Кристал" 200г
Дніпро
Сіль морська "Кристал" 500г. Дніпро. фото 1

Сіль морська "Кристал" 500г

16.26 ГРН торг
Сіль морська "Кристал" 500г
Дніпро
Сода харчова"Кристал" 200г. Дніпро. фото 1

Сода харчова"Кристал" 200г

12.60 ГРН торг
Сода харчова"Кристал" 200г
Дніпро
Лимонна кислота"Кристал" 20г,100г. Дніпро. фото 1

Лимонна кислота"Кристал" 20г,100г

3.90 ГРН торг
Лимонна кислота"Кристал" 20г,100г
Дніпро
Крохмаль кукурудзяний"Кристал" 200г,350г. Дніпро. фото 1

Крохмаль кукурудзяний"Кристал" 200г,350г

10.32 ГРН торг
Крохмаль кукурудзяний"Кристал" 200г,350г
Дніпро
Крохмаль картопл."Кристал" 200г,350г. Дніпро. фото 1

Крохмаль картопл."Кристал" 200г,350г

11.22 ГРН
Крохмаль картопл."Кристал" 200г
Дніпро