Як приготувати варення з айви

Айва - корисний фрукт, який за смаком схожий на яблуко схрещене з грушею. Вживати айву в свіжому вигляді не рекомендовано, бо вона негативно впливає на шлунково-кишечний тракт. Проте, якщо зварити варення з цього фрукта, то можна зміцнити імунітет та серцево-судинну систему, через великий вміст вітамінів.
Популярний рецепт варення із айви
Для того аби варення вийшло смачним та корисним необхідно правильно обрати фрукти. Плоди мають бути стиглими та соковитими. Якщо айва ще зеленувата, то покладіть її на підвіконня вашої кухні і вже за декілька діб вона буде придатною для варення.
Інгредієнти:
- Айва - 3 кг.;
- Вода пропущена через фільтр - 2,3 л.;
- Цукор - 3 кг.;
- Лимонна кислота - 4 гр.
Приготування:
- В каструлю вилийте відфільтровану воду та додайте цукор. Поставте на плиту і варіть на маленькому вогні до того моменту, поки не з'явиться згущення. Постійно помішуйте рідину аби уникнути пригорання сиропу. Аби перевірити його готовність візьміть чисте блюдце і капніть на нього трішки сиропу, якщо він не розтікається по тарілці, значить готовий.
- Промиваємо айву, вирізаємо з неї насіння, очищаємо від шкірки та недосконалостей, нарізаємо фрукт кубиками.
- У киплячий сироп додаємо шматочки айви, на помірному вогні варимо 5 хвилин, постійно помішуючи. По закінченню часу вимикаємо плиту.
- Накриваємо каструлю кришкою і даємо рідині повністю охолонути.
- Знову кип’ятимо, додаємо лимонну кислоту і варимо 3-5 хвилин.
- В добре простерилізовані банки розкладаємо варення і щільно закручуємо або закатуємо під спеціальний ключ.
- Перевертаємо банки догори дном і кутаємо теплим покривалом або пледом. Даємо варенню повністю охолонути.
- Виносимо варення до холодильника або погребу.
Варення з айвою та яблуком
Айву можна поєднувати з різними фруктами і обрати той смак, який буде найсмачнішим саме для вас.
Інгредієнти:
- Айва - 2,5 кг.;
- Яблука - 1,5 кг.;
- Цукор - 2,5 кг.;
- Лимонна кислота - 6 гр.
Приготування:
- Фрукти ретельно промиваємо, просушуємо. Зрізаємо шкірку та вирізаємо насіннєву коробку. Викладаємо айву й перетрушуємо її цукром, потім яблука. Все має бути викладено шарами і добре перетрушене цукром. Закриваємо кришкою і залишаємо на 6-8 годин.
- Після закінчення часу ставимо фрукти на плиту й варимо на маленькому вогні постійно помішуючи 5 хвилин. Закриваємо каструлю кришкою й залишаємо ще на 5 годин. Так робимо ще два рази.
- Додаємо лимонну кислоту та доводимо знову до кипіння.
- Простерилізуйте та пропарте банки.
- Перемістіть варення в банки, закрийте, переверніть догори дном і дайте охолонути.
- Приберіть варення в темне, прохолодне місце.
Як обрати айву
При виборі айви звертайте увагу на колір, аромат та щільність шкірки.
- Чим жовтіший фрукт, тим спіліша та солодша айва;
- Плід має бути твердим, вм’ятин або інших пошкоджень на ньому бути не повинно;
- Звертайте увагу на розмір. Чим менша айва за розміром, тим вона солодша;
- На самій шкірці плоду не має бути липкого, парафінового нальоту.
- Якщо побачите невеличкий пушок на айві, то це нормально для деяких сортів.