Як варити рис: прості і смачні рецепти

Рис є однією з найбільш ходових, універсальних, а головне смачних круп. Він містить безліч корисних компонентів, вітамінів, білка і мінералів. Він рекомендується до вживання людям, у яких є проблеми із зайвою вагою. Завдяки його корисним властивостям, він допомагає організму позбавлятися від токсинів, відмінно підходить для розвантажувальних днів. Але захоплюватися не варто, так як за рахунок вмісту натрію в складі, він здатний затримувати воду в організмі, що точно не допоможе вам в схудненні.

Рис найчастіше з'являється на столі як гарнір, але також може бути частиною самостійних страв (різотто, плову, ролів, каш, деяких салатів), іноді може бути доданий до овочів або навіть фруктів. На полицях магазинів ми часто бачимо кілька різних сортів рису, приготування його безпосередньо залежить від його сорту. Як зварити смачний рис? Нижче детально зупинимося на кожному виді.

Як варити довгий рис?

Довгозерний сорт рису є одним з найпоширеніших, він відмінно виступає в якості гарніру до риби, м'яса або овочів і в якості начинки для пирогів. У процесі варіння не склеюється і не втрачає форму, завдяки своїй довгастості.

Необхідна пропорція: один стакан рису на дві склянки води.

  •     Пам'ятайте, що в процесі варіння рису стане в два рази більше! Необхідно вибрати каструлю відповідного обсягу.
  •     Слід промити рис один-два рази для того, щоб скоротити кількість крохмалю. Це також зробить рис більш розсипчастим.
  •     Додайте в рис холодну воду, поставте на сильний вогонь і накрийте кришкою.
  •     Коли він закипить посоліть, перемішайте рис.
  •     Щільно закривши кришку, зменшіть вогонь до мінімуму. Бажано кришку більше не піднімати, щоб не випускати пар.
  •     Поставте таймер на 20 хвилин.
  •     За кілька хвилин до закінчення, можна додати трави за смаком. Арегано або чебрець додадуть вашій страві неймовірний аромат, зроблять його більш привабливим.

Як варити круглий рис?

Даний сорт відмінно підійде для приготування ніжних страв, суші, різотто, і інших, де необхідна більш клейка структура рису. Також, відмінно розкриває свої смакові якості в солодких стравах: молочних супах, кашах. Так відбувається через високий вміст крохмалю і форми зернят в круглозерному рисі. Приготувати даний сорт так, щоб він вийшов розсипчастим неможливо.

Необхідна пропорція: один стакан рису на дві склянки води.

  •     Насамперед вибрати каструлю відповідного обсягу. Круглий рис при варінні збільшується в три рази.
  •     Промивати рис не потрібно, відразу засипте його і залийте холодною водою. Вогонь додайте до максимуму.
  •     Дочекайтеся, поки вода закипить, додайте сіль за смаком.
  •     Не помішуйте круглий рис.
  •     Через 15 хвилин вимкніть вогонь, накрийте каструлю з кришкою рушником на 10 хвилин.

Порада: якщо ви любите суші і хочете зварити рис для приготування ролів, попередньо замочіть крупу на півгодини, так формувати його буде набагато легше.

Як приготувати пропарений розсипчастий рис?

Завдяки обробці зерняток рису парою, виходить неймовірний розсипчастий рис з красивим бурштиновим відтінком. Ідеально поєднується з усіма видами м'яса і ідеально підійде для страв азіатської кухні. Не лякайтеся, якщо в процесі приготування, крупа стане білою - це цілком природньо.

Щоб страва з пропареної крупи вийшла, краще взяти казан для плову або інший посуд з потовщеним дном.

Необхідна пропорція: один стакан рису на дві з половиною склянки води.

  •     Рис слід добре промити.
  •     Залийте рис холодною водою, посоліть за смаком.
  •     20 хвилин варіть на повільному вогні, не відкриваючи кришку.

Оброблений парою рис, збереже в собі всі смакові якості і більший відсоток корисних компонентів і вітамінів, за рахунок чого ціна на нього вище. Але від цього він не перестає бути популярним.

Знаючи нескладні етапи приготування, ви зможете урізноманітнити свій стіл оригінальними стравами з рису або просто подати смачний і апетитний на вигляд гарнір.