Як приготувати глінтвейн: рецепт домашнього глінтвейну

Ніщо не може так зігріти душу і тіло в зимову холоднечу, як ковток гарячого ароматного глінтвейну. Ще здавна різдвяні свята та ярмарки в Німеччині проходили на вулиці, і лише вино допомагало людям зігрітися на морозі та підтримати гарний настрій. Додаючи різні спеції, люди отримували новий зігріваючий напій, який тепер став популярним у всьому світі. Сьогодні будь-яке зимове свято, яке проходить на вулиці, не обходитися без глінтвейну.

Глінтвейн – гарячий напій, що складається з вина, нагрітого до температури 80 градусів, з додаванням спецій, прянощів, цукру чи фруктів, який прийнято пити у зимовий період.

Більшість людей купують його в магазинах, просто не знаючи способу приготування. Домашній напій набагато смачніший і корисніший, і приготувати його не так складно, як здається. Завдяки особливим властивостям спецій та вашому творчому підходу, у вас все вийде.

Глінтвейн із апельсином

  • червоне сухе вино – 750 мл;
  •     вода – 100 мл;
  •     апельсин – 1 шт.;
  •     кориця – 1 паличка (або 0,5 ч.л. меленою);
  •     гвоздика – 5 шт.;
  •     кардамон у зернах – 3 шт (або 0,25 ч.л. меленого);
  •     порошок імбиру – 1 ч.л.;
  •     мускатний горіх – 1/4 ч.л.;
  •     бадьян - 2 зірочки;
  •     цукор – приблизно 2 ст.л. (або мед за смаком).

Для напою, що зігріває, беріть червоне сухе або напівсухе вино. Якщо смак напою кислуватий або терпкий, не хвилюйтеся, спеції та додана солодкість зроблять свою роботу і глінтвейн заграє неповторним смаком. Немає сенсу купувати найдорожче вино, його аромат змінять спеції і воно втратить свої витончені нотки, за які ви заплатили. Але й найдешевше брати також не варто.

Щоб зварити "безалкогольний грінтвейн", спробуйте різні соки. Виноградний, яблучний, підійде вишня чи гранат. Вони мають насичений винний відтінок та яскраво виражені смакові якості.

Рекомендуємо застосовувати цілі спеції, а не мелені. Пряні порошки дадуть каламутність напою, його смак не зміниться, але естетичний вигляд буде не той. Але якщо знайти кардамон і корицю загалом важко, не варто відмовлятися від приготування глінтвейну, використовуйте те, що є.

У глінтвейн додають багато різних приправ, їх можна міняти, експериментувати, але головним інгредієнтом завжди є гвоздика і кориця - це невід'ємні частини правильного глінтвейну.

При приготуванні ароматного пиття можна включити фантазію і додати різні фрукти та прянощі. Шматок апельсина або лайма, мед і запашний перець, лист лавра, родзинки та яблука, збагатять зігріваючий смак. Додайте за вашою перевагою ці складові та отримуйте на виході різні рецепти напою. Але не сипте все одразу, а поступово спробуйте варити новий напій з однією новою добавкою.

Спосіб приготування:

  1.     У ковші з'єднайте всі підготовлені прянощі, налийте воду.
  2.     Нагрійте до кипіння, дайте хвилину покипіти, щоб спеції розкрилися і віддали аромат, і вимкніть. Відставте настоятися на 15-20 хвилин.
  3.     Пряний відвар пропустіть через дрібне сито (марлечку) і вилийте в миску.
  4.     Апельсин наріжте кільцями (за бажання його можна просто розрізати навпіл і вичавити сік).
  5.     Посуд, в якому варили - сполосніть, вилийте в нього відвар.
  6.     З відваром з'єднайте вино, цукор (або мед) та кільця цитрусових. При недостатній солодкості додайте цукор за смаком.
  7.     Глінтвейн доведіть до температури 80 градусів, постійно помішуючи і зніміть з вогню. Важливий момент не перетримати на плиті. Інакше, за високої температури будуть втрачені всі аромати, а спиртовий присмак залишиться.
  8.     Готовий напій потримайте із закритою кришкою близько 3 хвилин. Можна подавати!

Пити домашній глінтвейн потрібно свіжоприготовленим та у гарячому вигляді. Знову підігрітий, він втрачає притаманний йому букет смаку. Тому, варіть напій безпосередньо перед вживанням і розраховуйте відразу ж порції, щоб не залишалося зайвого. Розігрітий глінтвейн не порадує ні смаком, ні ароматом.

Подавайте зігріваючий напій у високій чашці з кераміки, яка зберігає температуру або у високих склянках, але обов'язково, щоб шматочок фрукта знаходився всередині – так буде ще більш апетитно.

З настанням морозів, цей напій буде актуальним як у веселій компанії на морозі, так у вузькому теплому сімейному колі. Насолоджуйтесь!