Як приготувати томатну пасту в домашніх умовах

Томатна паста - незамінний продукт будь-якої господині. Звісно, що в сучасних умовах все з легкістю можна придбати на полицях магазину і не витрачати час на приготування, але якщо трішки поморочиться, можна створити свою неповторну томатну пасту, яка надасть пікантності улюбленим стравам. Її можна використовувати у різних стравах: піца, м’ясні та перші страви, підлива чи просто створити власний соус. Для приготування необхідні лише томати та трішки часу.

Класична томатна паста

Інгредієнти:

  • 6 кг томатів;
  • сіль за смаком.

Приготування:

Для приготування томатної пасти використовуйте лише стиглі, м’ясисті томати.

  1. Гарно промийте томати, просушіть та якщо потрібно зріжте всі дефекти;
  2. Пропустіть томати через соковижималку. Відіжміть разів 5-6.
  3. Томатний сік перелийте в каструлю та поставте на невеличкий вогонь. Прогрівайте протягом 5 хвилин. Коли піна та гуща підійметься, зніміть каструлю з вогню.
  4. Візьміть сито та процідіть томатний сік. Так сік стече, а необхідна для приготування пасти гуща залишиться.
  5. Перелийте масу в каструлю та варіть 20-30 хв періодично помішуючи. За цей час паста стане густішою та змінить колір.
  6. Гарячу томатну пасту перелийте в раніше простерилізовані банки. Закрутіть та переверніть. Вкутайте та охолодіть. 
  7. Зберігайте томатну пасту в темному та прохолодному місці.

Томатна паста з яблуками

Такий рецепт томатної пасти більше нагадує соус. Яблука надають їй неповторний та вишуканий смак. 

Інгредієнти:

  1. Томати - 4 кг;
  2. Яблука - 5 шт.;
  3. 1 ст.ложка солі;
  4. 1,5 ст.ложки цукру.

Приготування:

  1. Овочі та фрукти промиваємо, ріжемо шматочками та видаляємо всі недоліки. Яблуко очищаємо від плодоніжки та шкіри. Складаємо все в каструлю та пропарюємо протягом години.
  2. По закінченню часу додаємо цукор та сіль. За допомогою блендеру збиваємо все до однорідної маси, щоб вийшло пюре та варимо ще протягом півгодини.
  3. Банки стерилізуємо і переливаємо в них ще гарячу томатну пасту. Закручуємо.
  4. Переміщуємо в темне та холодне місце.

Така томатна паста надасть вишуканості вашим стравам завдяки яблуку, що надасть певної кислинки.

Порада для господині

Обов’язково перевертайте банки догори дном, так банка охолоне повільніше і рівномірно. А кришка в банці не буде надиматися і не призведе до так званого “вибуху”. Дайте банкам повністю охолонути і лише потім прибирайте їх у прохолодне місце. Пам’ятайте, що банки не люблять прямого сонячного попадання.