Як приготувати томатну пасту в домашніх умовах

Томатна паста - незамінний продукт будь-якої господині. Звісно, що в сучасних умовах все з легкістю можна придбати на полицях магазину і не витрачати час на приготування, але якщо трішки поморочиться, можна створити свою неповторну томатну пасту, яка надасть пікантності улюбленим стравам. Її можна використовувати у різних стравах: піца, м’ясні та перші страви, підлива чи просто створити власний соус. Для приготування необхідні лише томати та трішки часу.
Класична томатна паста
Інгредієнти:
- 6 кг томатів;
- сіль за смаком.
Приготування:
Для приготування томатної пасти використовуйте лише стиглі, м’ясисті томати.
- Гарно промийте томати, просушіть та якщо потрібно зріжте всі дефекти;
- Пропустіть томати через соковижималку. Відіжміть разів 5-6.
- Томатний сік перелийте в каструлю та поставте на невеличкий вогонь. Прогрівайте протягом 5 хвилин. Коли піна та гуща підійметься, зніміть каструлю з вогню.
- Візьміть сито та процідіть томатний сік. Так сік стече, а необхідна для приготування пасти гуща залишиться.
- Перелийте масу в каструлю та варіть 20-30 хв періодично помішуючи. За цей час паста стане густішою та змінить колір.
- Гарячу томатну пасту перелийте в раніше простерилізовані банки. Закрутіть та переверніть. Вкутайте та охолодіть.
- Зберігайте томатну пасту в темному та прохолодному місці.
Томатна паста з яблуками
Такий рецепт томатної пасти більше нагадує соус. Яблука надають їй неповторний та вишуканий смак.
Інгредієнти:
- Томати - 4 кг;
- Яблука - 5 шт.;
- 1 ст.ложка солі;
- 1,5 ст.ложки цукру.
Приготування:
- Овочі та фрукти промиваємо, ріжемо шматочками та видаляємо всі недоліки. Яблуко очищаємо від плодоніжки та шкіри. Складаємо все в каструлю та пропарюємо протягом години.
- По закінченню часу додаємо цукор та сіль. За допомогою блендеру збиваємо все до однорідної маси, щоб вийшло пюре та варимо ще протягом півгодини.
- Банки стерилізуємо і переливаємо в них ще гарячу томатну пасту. Закручуємо.
- Переміщуємо в темне та холодне місце.
Така томатна паста надасть вишуканості вашим стравам завдяки яблуку, що надасть певної кислинки.
Порада для господині
Обов’язково перевертайте банки догори дном, так банка охолоне повільніше і рівномірно. А кришка в банці не буде надиматися і не призведе до так званого “вибуху”. Дайте банкам повністю охолонути і лише потім прибирайте їх у прохолодне місце. Пам’ятайте, що банки не люблять прямого сонячного попадання.