Як приготувати тушонку в домашніх умовах: цікаві рецепти

Тушонка – їжа на всі часи та будь-які життєві випадки. Вона підходить для приготування перших та других страв, її часто беруть із собою у походи, далеку дорогу та на пікніки. Свою популярність консервоване м'ясо завоювало ще за часів молодості наших прабабусь, але, схоже, не збирається здавати свої позиції, оскільки цей спосіб заготівлі зручний і не вимагає багато місця для зберігання.

Курятина з перловкою

Така тушонка ідеальна для тих, хто не любить надто довго куховарити. Дістав банку, поставивши її на плиту, розігрів і – обід готовий!

Приготування почнемо зі стегенець, бо саме вони більшою мірою підходять для приготування тушонки за цим рецептом. Відваріть чотири штуки у воді із щедрою дрібкою солі, після чого позбавте від шкірки та кісточок. Бульйон процідіть, бо саме на ньому доведеться варити кашу.

Перлову крупу, як відомо господаркам зі стажем, необхідно вимочувати, щоб блюдо вийшло м'яким та розсипчастим. Якщо згодні з такою думкою, замочіть на ніч 800 г перлівки. Вранці її необхідно промити до прозорої води і 40 хвилин проварити в курячому бульйоні, щоб вона добре набрякла. Не забудьте досолити за потреби. Наріжте дві великі цибулини, обжарте в сковороді на олії. Після того, як овоч підрум'яниться, відправте до нього м'ясо, готову кашу та кілька лаврових листів. Тушити протягом 20-ти хвилин.

Банки стерилізуйте так, як це зазвичай робите під час консервації. Розкладіть у них курятину із перловою кашою, а потім стерилізуйте майбутню заготівлю на водяній бані протягом 20 хвилин. Законцервуйте консерви гарячими, попередньо поклавши під кришки трохи топленої олії або іншого жиру.

Тушонка з яловичини

Зробивши таку заготівлю, ви більше не ламатимете собі голову з приводу того, як приготувати гуляш на обід або вечерю за кілька хвилин. Цей рецепт взяли собі на замітку господині, які цінують свій час і вважають за краще присвячувати його сім'ї, а не кухні.

Тушіть яловичину, нарізану брусочками, з нашаткованою цибулею і невеликою кількістю жиру. Коли м'ясо почне досягати готовності, приправте меленими перцями – червоним та запашним майораном, та двома розчавленими зубчиками часнику. У міру випаровування вологи додавайте воду, яку для отримання желе можна замінити відваром із хрящів та кісток. Якщо з яловичини при надрізанні виділяється червона рідина, тушонку можна вважати готовою. Розкладіть її по стерилізованих банках, залийте бульйоном, в якому готувалася страва, та законцервуйте.

Зверніть увагу: стерилізувати літрові банки слід не менше ніж півтори години, а півлітрові – одну годину. Додавати в гуляш можна будь-які овочі, особливо добре з ним поєднується болгарський перець. Тушіть їх разом з м'ясом.

Основні правила приготування м'ясних консервів

Для приготування цього рецепту підходять будь-які види м'яса. Головне тут дотримуватися технології, щоб після вживання не вирушити на лікарняне ліжко, як це часто буває. Причиною отруєння є бактерії гниття, тому вибирайте продукти лише першої свіжості: лише в цьому випадку ви зможете отримати безпечні для здоров'я консерви. Враховуйте також, що досить часто через відсутність кисню в банках розвиваються анаеробні бактерії, тому що для їх розмноження утворюється сприятливе середовище. Не використовуйте ті ємності, які вже були у використанні. Беріть півлітрові банки, щоб можна було використовувати порційно.

Робити консерви можна не тільки з м'яса, що пройшло теплову обробку, але і з сирого продукту. Якщо ви вирішили використовувати обсмажене, відварене або тушковане м'ясо, розкладайте його в гарячі банки. Ємності заповнюйте основним продуктом і підливою до «плічок», так як під час стерилізації вміст трохи збільшується в обсязі, особливо це стосується хрящів та сухожилля. Герметично закупорені банки поставте у воду та стерилізуйте при температурі 100 градусів.