Як вибрати варильну панель і заощадити
Варильні панелі по праву заслужили свою популярність серед покупців. Вони компактні, функціональні і підходять до будь-якого інтер'єру. Тепер не потрібно постійно стояти біля плити. Сучасні пристрої відстежують кипіння, самостійно регулюють температуру конфорок і підлаштовуються під вимоги до приготування різних страв. Але серед маси достоїнств є і свої мінуси, які варто враховувати перед покупкою.

Варильну панель якого виробника краще вибрати
Сучасний ринок побутової техніки рясніє достатком фірм-виробників. Від цього страждає споживач: губиться і боїться помилитися у виборі. Але варильні панелі в межах однієї цінової категорії мають незначні відмінності. Важливо, щоб виробник був перевірений. У цьому допоможуть відгуки покупців або відеоогляди.
Якісну техніку виробляють фірми, які не один рік на слуху. Наприклад, Hansa, Bosh, Hotpoint-Ariston, Piramida та інші. Але перед покупкою ознайомтеся з основними характеристиками панелей, щоб бути впевненим у своєму виборі і не переплатити за непотрібний функціонал.
Вбудована техніка зовні здається компактною. Але під панеллю, в металевому корпусі, розташовані основні робочі елементи: газовод, електронагрівачі, Електроніка управління і захисту.
У кожній модифікації свої принципи роботи:
- Запуск роботи газових плит починається з повороту ручки на панелі управління. Відкривається вентиль подачі газу до відповідної конфорки. Залишається тільки піднести сірник або використовувати кнопку вбудованого підпалу.
- Електричні плити оснащені нагрівальними елементами, що володіють високим опором. При включенні плити вони нагріваються, віддаючи тепло варильній панелі і посуду для приготування.
- Під склом індукційних плит встановлені електромагнітні котушки, за допомогою яких утворюється тепло. Але для таких плит потрібен спеціальний посуд, чутливий до магнітного впливу.
Різновид варильних панелей
Варильні панелі, представлені у продажу, бувають газові, електричні та комбіновані.
Газові варильні поверности
Газові плити дорожче електричних, але в подальшому використанні більш вигідні. Витрати на газ істотно нижче, ніж на електрику. Якщо в багатоквартирному будинку немає підключення до газової магістралі, то заміною виступить газ в балонах.

Плюс:
- заощадити комунальні витрати;
- потужність конфорок вище, що прискорює приготування їжі;
- немає вимог до посуду;
- полум'я регулюється плавно;
- моментальний нагрів плити.
Мінус:
- використання газу небезпечно;
- вплив на екологію продуктами горіння;
- посуд забруднюється кіптявою.
У багатоквартирних будинках вище 10 поверхів відсутнє газове підключення. Це забороняють пожежні та будівельні норми.
Електричні варильні поверхні
Електричні плити зазнали суттєвих змін. Вони стали естетично більш привабливі: поступово виходять з продажу плити з відкритими спіралями і чавунними млинцями. Нагрівальні елементи виробники сховали під скляною або склокерамічною поверхнею. Такі моделі відмінно підходять до будь-якого інтер'єру.

Плюс:
- відсутність відкритого вогню та безпека;
- естетично привабливі;
- зручність;
- розширене управління;
- автоматичний захист;
- не обов'язкова наявність витяжки.
Мінус:
- висока витрата електроенергії;
- підключення вимагає трифазної лінії;
- вимагає посуд з плоским дном.
Комбіновані варильні поверхні
Для місцевості, де перебої електрики – часте явище, варто звернути увагу на комбіновані плити. У них вбудовані одночасно газові або електричні конфорки.

Плюс:
- немає перешкод в приготуванні їжі при відключенні світла або відсутності газу;
- економічніше повноцінних електричних моделей;
- відсутність суворих вимог до посуду;
- мають додаткові функції (для барбекю).
Мінус:
- відчутно для гаманця;
- збільшені вимоги до установки;
- всі недоліки газових і електричних плит з'єднані в одній.
Критерії вибору варильних панелей
Заздалегідь визначитеся з бажаними характеристиками побутової техніки. Враховуйте склад сім'ї, місце установки, частоту приготування їжі для підбору додаткових опцій, зручність управління в конкретному випадку.
Кількість конфорок
Розраховуйте кількість конфорок з числа проживаючих в будинку і частоті готування.
- Плита з однією конфоркою відмінно підійде для малогабаритної кухні або на дачу. Іноді таку модель набувають як доповнення до двоконфорочної.
- Дві або "доміно" теж підійдуть для маленької кухні одного або двох проживаючих. При необхідності можна купити ще одну плиту з двох конфорок і поставити поруч.
- Три конфорки трохи не звично, але функціонал такої плити нітрохи не гірше повнорозмірних моделей, при цьому ще й економить простір.
- Моделі з чотирма конфорками користуються активним попитом. Як показує статистика, в сім'ї з чотирьох чоловік на плиті працюють тільки три конфорки. Четверта служить для охолодження вже приготованих страв або у свята.
- Існують моделі і з п'ятьма нагрівальними елементами. Ці плити габаритні і потужні. Додаткова конфорка має форму овалу і підходить для приготування страв в посуді нестандартних розмірів.
Матеріал поверхні
При виборі матеріалу поверхні звертайте увагу на особливості її очищення і на те, як дбайливо у вашій родині ставляться до побутової техніки.
- Нержавіюча сталь. Ефектний зовнішній вигляд, відмінно поєднується з будь-яким інтер'єром, має високу міцність. Застосовується найчастіше в газових моделях. Але утримувати в ідеальній чистоті і підтримувати блиск дуже складно. На такій поверхні помітні відбитки, розводи і сліди від висохлої води. Зручніше будуть плити з матуючим шліфуванням, на якому не так помітні плями.
- Емаль. Плити з таким покриттям дешевше і вибір кольорів ширше. При цьому вони невибагливі в догляді і не бояться невеликих ударів.
- Склокераміка. Часто зустрічається покриття як електричних, так і газових плит. Відрізняється тим, що нагрівається тільки зона конфорки, а вся інша поверхня – ні. Без ризику обпектися легко витерти з плити плями жиру. Але це крихкий матеріал, при якому навіть падіння ножа може привести до тріщини. До того ж склокераміка вимагає дбайливого ставлення і в догляді: виключення абразивних засобів для чищення, пролиті рідини, особливо солодкі, краще витирати відразу, так як цукор порушує структуру матеріалу і знижує міцність. Затребуваність склокераміки полягає в швидкому нагріванні (до чотирьох секунд) і стійкості до температури до +600 градусів.
- Загартоване скло. У догляді не так примхливо, як склокераміка. Але теж боїться порошкових чистячих засобів або будь-якого іншого абразиву.
Управління
У будь-якої плити є своя панель управління: Ручна (поворотна) або сенсорна. Ручне управління обмежене тільки функціями включення, регулювання температури, виключення. Зверніть увагу, щоб поворотні механізми знаходилися якнайдалі від конфорок, щоб уникнути їх нагрівання, а вам – опіків.
Перед роботою з сенсорним управлінням варто вивчити інструкцію. Переваги таких моделей в наявності великого функціоналу і можливостей. Наприклад, плита буде самостійно тримати задану температуру, часто використовувані режими збереже в пам'яті або зменшить нагрів при закипанні.
Заздалегідь визначте для себе всі параметри. Це допоможе перетворити готування в задоволення, помітно скоротивши час проведений біля плити.