Як вибрати варильну панель і заощадити

Варильні панелі по праву заслужили свою популярність серед покупців. Вони компактні, функціональні і підходять до будь-якого інтер'єру. Тепер не потрібно постійно стояти біля плити. Сучасні пристрої відстежують кипіння, самостійно регулюють температуру конфорок і підлаштовуються під вимоги до приготування різних страв. Але серед маси достоїнств є і свої мінуси, які варто враховувати перед покупкою.

Варильну панель якого виробника краще вибрати

Сучасний ринок побутової техніки рясніє достатком фірм-виробників. Від цього страждає споживач: губиться і боїться помилитися у виборі. Але варильні панелі в межах однієї цінової категорії мають незначні відмінності. Важливо, щоб виробник був перевірений. У цьому допоможуть відгуки покупців або відеоогляди.

Якісну техніку виробляють фірми, які не один рік на слуху. Наприклад, Hansa, Bosh, Hotpoint-Ariston, Piramida та інші. Але перед покупкою ознайомтеся з основними характеристиками панелей, щоб бути впевненим у своєму виборі і не переплатити за непотрібний функціонал.

Вбудована техніка зовні здається компактною. Але під панеллю, в металевому корпусі, розташовані основні робочі елементи: газовод, електронагрівачі, Електроніка управління і захисту.

У кожній модифікації свої принципи роботи:

  •     Запуск роботи газових плит починається з повороту ручки на панелі управління. Відкривається вентиль подачі газу до відповідної конфорки. Залишається тільки піднести сірник або використовувати кнопку вбудованого підпалу.
  •     Електричні плити оснащені нагрівальними елементами, що володіють високим опором. При включенні плити вони нагріваються, віддаючи тепло варильній панелі і посуду для приготування.
  •     Під склом індукційних плит встановлені електромагнітні котушки, за допомогою яких утворюється тепло. Але для таких плит потрібен спеціальний посуд, чутливий до магнітного впливу.

Різновид варильних панелей

Варильні панелі, представлені у продажу, бувають газові, електричні та комбіновані.

Газові варильні поверности

Газові плити дорожче електричних, але в подальшому використанні більш вигідні. Витрати на газ істотно нижче, ніж на електрику. Якщо в багатоквартирному будинку немає підключення до газової магістралі, то заміною виступить газ в балонах.

Плюс:

  •     заощадити комунальні витрати;
  •     потужність конфорок вище, що прискорює приготування їжі;
  •     немає вимог до посуду;
  •     полум'я регулюється плавно;
  •     моментальний нагрів плити.

Мінус:

  •     використання газу небезпечно;
  •     вплив на екологію продуктами горіння;
  •     посуд забруднюється кіптявою.

У багатоквартирних будинках вище 10 поверхів відсутнє газове підключення. Це забороняють пожежні та будівельні норми.

Електричні варильні поверхні

Електричні плити зазнали суттєвих змін. Вони стали естетично більш привабливі: поступово виходять з продажу плити з відкритими спіралями і чавунними млинцями. Нагрівальні елементи виробники сховали під скляною або склокерамічною поверхнею. Такі моделі відмінно підходять до будь-якого інтер'єру.

Плюс:

  •     відсутність відкритого вогню та безпека;
  •     естетично привабливі;
  •     зручність;
  •     розширене управління;
  •     автоматичний захист;
  •     не обов'язкова наявність витяжки.

Мінус:

  •     висока витрата електроенергії;
  •     підключення вимагає трифазної лінії;
  •     вимагає посуд з плоским дном.

Комбіновані варильні поверхні

Для місцевості, де перебої електрики – часте явище, варто звернути увагу на комбіновані плити. У них вбудовані одночасно газові або електричні конфорки.

Плюс:

  • немає перешкод в приготуванні їжі при відключенні світла або відсутності газу;
  • економічніше повноцінних електричних моделей;
  • відсутність суворих вимог до посуду;
  • мають додаткові функції (для барбекю).

Мінус:

  • відчутно для гаманця;
  • збільшені вимоги до установки;
  • всі недоліки газових і електричних плит з'єднані в одній.

Критерії вибору варильних панелей

Заздалегідь визначитеся з бажаними характеристиками побутової техніки. Враховуйте склад сім'ї, місце установки, частоту приготування їжі для підбору додаткових опцій, зручність управління в конкретному випадку.

Кількість конфорок

Розраховуйте кількість конфорок з числа проживаючих в будинку і частоті готування.

  1.     Плита з однією конфоркою відмінно підійде для малогабаритної кухні або на дачу. Іноді таку модель набувають як доповнення до двоконфорочної.
  2.     Дві або "доміно" теж підійдуть для маленької кухні одного або двох проживаючих. При необхідності можна купити ще одну плиту з двох конфорок і поставити поруч.
  3.     Три конфорки трохи не звично, але функціонал такої плити нітрохи не гірше повнорозмірних моделей, при цьому ще й економить простір.
  4.     Моделі з чотирма конфорками користуються активним попитом. Як показує статистика, в сім'ї з чотирьох чоловік на плиті працюють тільки три конфорки. Четверта служить для охолодження вже приготованих страв або у свята.
  5.     Існують моделі і з п'ятьма нагрівальними елементами. Ці плити габаритні і потужні. Додаткова конфорка має форму овалу і підходить для приготування страв в посуді нестандартних розмірів.

Матеріал поверхні

При виборі матеріалу поверхні звертайте увагу на особливості її очищення і на те, як дбайливо у вашій родині ставляться до побутової техніки.

  1.     Нержавіюча сталь. Ефектний зовнішній вигляд, відмінно поєднується з будь-яким інтер'єром, має високу міцність. Застосовується найчастіше в газових моделях. Але утримувати в ідеальній чистоті і підтримувати блиск дуже складно. На такій поверхні помітні відбитки, розводи і сліди від висохлої води. Зручніше будуть плити з матуючим шліфуванням, на якому не так помітні плями.
  2.     Емаль. Плити з таким покриттям дешевше і вибір кольорів ширше. При цьому вони невибагливі в догляді і не бояться невеликих ударів.
  3.     Склокераміка. Часто зустрічається покриття як електричних, так і газових плит. Відрізняється тим, що нагрівається тільки зона конфорки, а вся інша поверхня – ні. Без ризику обпектися легко витерти з плити плями жиру. Але це крихкий матеріал, при якому навіть падіння ножа може привести до тріщини. До того ж склокераміка вимагає дбайливого ставлення і в догляді: виключення абразивних засобів для чищення, пролиті рідини, особливо солодкі, краще витирати відразу, так як цукор порушує структуру матеріалу і знижує міцність. Затребуваність склокераміки полягає в швидкому нагріванні (до чотирьох секунд) і стійкості до температури до +600 градусів.
  4.     Загартоване скло. У догляді не так примхливо, як склокераміка. Але теж боїться порошкових чистячих засобів або будь-якого іншого абразиву.

Управління

У будь-якої плити є своя панель управління: Ручна (поворотна) або сенсорна. Ручне управління обмежене тільки функціями включення, регулювання температури, виключення. Зверніть увагу, щоб поворотні механізми знаходилися якнайдалі від конфорок, щоб уникнути їх нагрівання, а вам – опіків.

Перед роботою з сенсорним управлінням варто вивчити інструкцію. Переваги таких моделей в наявності великого функціоналу і можливостей. Наприклад, плита буде самостійно тримати задану температуру, часто використовувані режими збереже в пам'яті або зменшить нагрів при закипанні.

Заздалегідь визначте для себе всі параметри. Це допоможе перетворити готування в задоволення, помітно скоротивши час проведений біля плити.