Що таке аерогриль і як його вибрати?

Аерогриль - конвекційна багатофункціональна піч, з якої можна одночасно приготувати декілька страв, обходитися без масла і не контролювати час готовності їжі. Яку модель вибрати? Спробуємо розібратися.

Пристрій і принцип дії

Зовні аерогриль виглядає просто: прозора чаша і масивна кришка, але цей пристрій поєднує в собі безліч функцій. У ньому можна варити, смажити і запікати м'ясні, рибні, овочеві, фруктові і молочні страви, робити випічку і йогурти, сушити овочі, фрукти і гриби, коптити м'ясо і рибу, стерилізувати банки для закаток.

Нагрівання здійснюється за допомогою галогенного нагрівача або трубчастого електронагрівача (ТЕН). Останній має більший робочий ресурс, перший вважається більш екологічним і не окислюється.

Температуру нагрівача можна регулювати в межах 60-260 ° С. Циркуляція гарячого повітря дозволяє домогтися рівномірної теплової обробки продукту. В результаті їжа не пригорає і без єдиної краплі олії на продукті утворюється апетитна скоринка.

Спосіб управління

Аерогрилі бувають механічними і електричними.

Механічний аерогриль

Механічний пристрій поєднує в собі такі функції:

  •     перемикач температур і таймер, вбудовані в кришку пристрою;
  •     висока швидкість конвекції;
  •     гасіння, варіння, смаження, приготування на пару, стерилізація банок.

Електричний аерогриль

Характеристики електронного пристрою:

  •     регульована швидкість конвекції (низька, середня і висока), яка дозволяє підібрати підходящий температурний режим в залежності від продукту і блюда;
  •     регульованийчас і температура приготування;
  •     гасіння, варіння, смаження і приготування на пару, стерилізація банок, вироби з тіста всіх видів (дріжджового, листкового, бісквітного, безе), холодне і гаряче копчення, приготування молочних продуктів (топлене і згущене молоко, йогурт, ряжанка, сир).

Потужність

Швидкість теплових потоків в процесі приготування і час приготування страви визначається потужністю аерогрилю, яка становить від 1200 до 1700 Вт.

Низька швидкість підходить для розігріву і томління страв, розморожування продуктів, сушки зелені, випічки і приготування молочних страв.

Смажити м'ясо, варити каші та супи і готувати страви на пару слід з використанням високих швидкостей.

Приготування в аерогрилі займе стільки ж часу, скільки в звичайній духовці, але більше часу, ніж в мікрохвильовці.

Тип кришки і обсяг чаші аерогрилю

Спосіб кріплення кришки аерогрилю визначає її тип: знімна або закріплена на кронштейні.

Кронштейн робить конструкцію більш громіздкою, але зручною і безпечною в експлуатації. Моделі з кришкою зазвичай менше розмірами і дешевше, але при необережному поводженні є ризик обпектися. Для знімної кришки передбачена підставка.

Елементи аерогрилю, такі, наприклад, як таймер і регулятор температур, вбудовані в кришку пристрою. Середня вага кришки складає близько 2 кг.

Для збільшення обсягу і висоти чаші аерогрилю використовуються розширювальні кільця: скляні насадки з бортами, які встановлюються на стаціонарну чашу. Наприклад, запікання цілої птиці, шинки або одночасне приготування декількох страв вимагає розширення корисного об'єму колби. Що стосується моделей з кришками, закріпленими на кронштейні, для них є можливість збільшення висоти чаші тільки на одне розширене кільце.

Додаткові аксесуари

  •     висока решітка для приготування додаткових страв (бутербродів, піци і ін.) одночасно з основним;
  •     перфороване блюдо з високими бортами для приготування страв на пару, сушки зелені, сухарів, овоче та фруктів;
  •     шампури для шашлику;
  •     щипці для решіток із спеціальними гачками, щоб діставати гарячі решітки, гарячі готові продукти і посуд.

Бонусні функції

Для зручності експлуатації і догляду за аерогрилем, в деяких моделях пропонується ряд додаткових функцій:

  •     попередній розігрів чаші аналогічний розігріву сковорідки перед смаженням для швидкості приготування, ця програма зручна при випічці виробів з дріжджового тіста і для розігріву готових страв;
  •     відстрочений старт для можливості планування часу початку готування за допомогою таймера;
  •     функція підігріву для підтримки температури готової страви протягом заданого часу після закінчення циклу;
  •     функція самоочищення для полегшення догляду за пристроєм дозволяє очистити аерогриль від слідів приготованих продуктів, в т.ч. від жиру, для її використання необхідно додати краплю рідкого миючого засобу в чашу, наповнену водою, і почекати 30 хвилин.

Тепер ви знаєте що таке аерогриль і як вибрати відповідну модель. Швидше за покупками!