Як вибрати міксер, якщо ви не розбираєтеся в техніці

За допомогою міксера готують пюре, коктейлі та соуси. Але, основні завдання пристрою — замішування тіста і збивання кремів. Блендер або кухонний комбайн з наборами функціональних насадок не виконають цю роботу якісніше, а за ціною будуть дорожче. Гід по міксерам допоможе вибрати практичний прилад під ваші потреби.

Як вибрати міксер по фірмі-виробнику

Сотні компаній випускають побутову техніку. Щоб не ризикувати з покупкою, вибирайте тих, хто спеціалізується на лінійці кухонних приладів і добре зарекомендував себе на ринку цієї продукції. Не акцентуйтеся на маркуванні «Made in China». Більшість брендів має свій цех по збірці приладів в Китаї, і зберігає при цьому високу якість товарів.

5 популярних марок з широким ціновим діапазоном:

  • Philips
  • Bosch
  • Tefal
  • Moulinex
  • Vitek

Головні критерії оптимального вибору — технічні характеристики, функціонал, дизайн і ціна.

Види кухонних міксерів

Моделі ділять на ручні і стаціонарні.

Ручний міксер

Мобільний, компактний прилад, який при роботі тримають в руці. Зручний для збивання і змішування продуктів в будь-якій ємності. Його легко чистити — досить обполоснути насадки і протерти корпус. Добре справляється з основними завданнями, але потужності не вистачає для замішування крутого тіста.

Перевага:

  •  компактність;
  •  легкий догляд;
  •  недорога ціна.

Недоліки:

  •  потужність до 500 Вт;
  •  необхідно тримати в руці;
  •  тільки для простих завдань.

Стаціонарний міксер

Це база з корпусом для насадок і знімною чашею. Такий міксер економить час, тому що працює самостійно. Рівномірність обробки забезпечує обертання чаші, а висока потужність дозволяє замішувати тісто будь-якої в'язкості.

Перевага:

  •  потужність до 700 Вт;
  •  широка функціональність;
  •  економія часу.

Недоліки:

  •  габаритність;
  •  шумність;
  •  ціна вище.

Планетарний міксер

Підвид стаціонарного міксера. Його особливість в тому, що змішувач одночасно обертається навколо своєї осі і по колу чаші. Висока потужність збільшує швидкість, а принцип обертання дає ідеальний результат. Планетарний міксер підійде для початківців і професійних кондитерів. Можливості деяких моделей, можна розширити додатковою комплектацією (м'ясорубкою, локшинорізкою).

Перевага:

  •  потужність до 1200 Вт;
  •  надійність і довговічність;
  •  практичний функціонал;
  •  для максимальних навантажень.

Недоліки:

  •  габаритний і важкий;
  •  працює шумно;
  •  висока ціна.

Критерії вибору міксера

Дизайн і ергономічність приладів залежать від завдань, які вони вирішують.

Потужність

Це продуктивність кухонної техніки, і показник витрат електроенергії. Оптимальний вибір потужності:
для ручної моделі, яку використовують з нагоди, досить 250 Вт, і 350 Вт - з урахуванням щоденного застосування;
щоб стаціонарний міксер справлявся з роботою будь-якої складності, йому необхідно близько 500 Вт; планетарним міксерам на домашній кухні потрібно 500-600 Вт, для професійних моделей показник потужності не нижче 900 Вт.

Матеріал для корпусу і чаші

Планетарні міксери найчастіше повністю металеві, а ручні і стаціонарні з пластика. Матеріал визначає цінову категорію виробів.

Корпус із пластику полегшує вагу міксера і знижує його вартість. Але пластик з часом втрачає естетичний вигляд, а його поверхня вразлива для механічних пошкоджень. Сталевий корпус — це довговічність, надійність і стійкість до перевантажень. Моделі виглядають презентабельно, але ціна значно вище.

Стаціонарний міксер із пластику комплектується пластиковою ємністю. Для моделей зі сталі передбачені металеві та скляні чаші. Метал виграє в міцності, а в скляній тарі легко контролювати процес збивання.

Об'єм чаші

Розмір стаціонарного міксера залежить від максимального обсягу чаші. Ємність за кількістю продуктів для завантаження, з запасом в 500 мл — щоб суміш не розбризкувалася. Оптимальний обсяг — 3-4,5 л, для професійних кондитерів - 6 л.

Насадка

Основні насадки:

  •  віночок - для змішування і збивання;
  •  гак - для вимішування тіста.

Додаткові насадки:

  •  лопатка — перемішує рідке тісто;
  •  стрижневий змішувач для соусів і коктейлів;
  •  блендер і подрібнювач.

Швидкісний режим і корисні функції

Під різні завдання у міксерів передбачено 3-10 швидкісних режимів і функція плавного старту. Поступове перемикання швидкостей підвищує ефективність обробки продуктів. Міксеру без додаткових насадок досить від 3 до 5 швидкостей.

Корисні опції:

  •  кнопка автоматичного скидання насадок;
  •  турборежим — збільшує швидкість обертання насадок;
  •  імпульс — короткочасний стрибок потужності при роботі зі щільними продуктами;
  •  таймер —задає час роботи;
  •  функція автоматичного відключення при перегріванні.

Підбиваємо підсумки

Для простих завдань, економії місця, рідкісного або повсякденного застосування підійде ручний міксер.

Для роботи з різними видами тіста, економії часу і частого використання краще вибрати стаціонарну модель.

Міксери в пластиковому корпусі легші, мобільніші і дешевші. У сталевому — довговічні і презентабельні, але у них найвища ціна.

Потужність приладів підбирають під передбачуване навантаження.

Вибір швидкостей залежить від можливих, додаткових насадок (блендер, стрижневий змішувач). Для основних завдань досить 3-5 швидкостей.

Планетарний міксер, як найдорожчий і габаритний, підійде для професійних кондитерів, великих навантажень і постійного застосування.