Як вибрати кавоварку?

Якщо ви любите, прокинувшись, піти на кухню і заварити чашечку кави, то кавоварка просто зобов'язана бути головним помічником у вашому домі. Звичайно ж, вона дозволяє швидко приготувати ваш улюблений напій, особливо це корисно, коли сильно поспішаєте. І в турці іноді буває приємно це робити, адже це особливий ритуал для кавоманів, хоч часто і доводиться відмивати плиту. Але ж не хочеться через квапливість пити гранульовану каву замість натурального помелу. Тому ми допоможемо вам визначитися з відповідною для вас кавоваркою.

Від кількості різних кавоварок стає погано. І як же при такому різноманітті зробити вибір? Для цього необхідно подумати, зважити всі ЗА і ПРОТИ і вирішити для себе який кавоварці віддати перевагу.

Не переживайте з приводу складного освоєння нової техніки. Вони були задумані як пристрої зручні і зрозумілі при використанні в побуті будь-якою людиною. Правда вибір у них пристойний, і перед придбанням потрібно гарненько розібратися в принципі роботи кожної з них.

Характеристики і функціональність

Технічна характеристика - важливий показник при відборі моделі. Перший показник - це потужність. Але це зовсім не про те, що чим потужніше, тим краще. Буває так, що краще взяти машинку з меншим споживанням енергії, так як вона довше готує порцію, а значить кава стає більш насиченою і міцнішою.

Якщо вам важлива варіативність функцій і можливостей техніки, то існують кавоварки з додатковими опціями:

  • Регульований термостат - дає можливість виставити необхідну температуру при заварюванні кави.
  • Автовимкнення - самостійно вимикає апарат після наповнення ємності напоєм.
  • Таймер - при закінченні заданого часу починає приготування.
  • Індикатор води - дозволяє вам самим визначати міцність напою.
  • Підігрів - підтримує потрібну температуру кави в колбі.
  • Крапля-стоп - припиняє приготування, якщо прибрати з підставки стакан.

Також кавоварка може мати корисні доповнення на подобі капучинатора або млина.

Вбудована кавомолка

Замість окремого придбання млина і кавоварки, можна купити багатофункціональний апарат, який виконує роботу їх обох. До того ж приєднана кавомолка дає правильний, відповідний для вашої машинки, помел. Такі кавоварки ще називаються еспресо-комбайни комбінованого типу.

Капучинатор

Не дивлячись на пристойну ціну, капучинатор відмінно доповнить вашу каву легкою приємною молочною пінкою. Це задоволення досягається спінюванням молока під парою.

Гейзерні

Можливо ви згадаєте ті високі наплитні кавоварки з «талією», у яких в першу ємність наливалася вода, а в другу засипався кавовий помел. Після того, як рідина закипала, вона сходила по трубці ошпарюючи каву. Цей зациклений процес тривав протягом п'яти хвилин. В кінці утворювалася хороша порція слабонасиченого ароматом, але досить наваристого напою.

Дані моделі навіть зараз, але в більш вдосконаленому варіанті, продаються в магазинах, і вони підходять не тільки для приготування кави - можна заварювати чай і трави. До того ж нагрівання відбувається від встановленого ТЕН, потужність якого може бути від 450 до 1000 Вт. Відсутність циклів випаровування води також є відмінністю його сучасної версії від старої. Однак, не дивлячись на всього лише один прохід пари через каву, вона стає на порядок смачніше.


Перед тим як купувати гейзерну кавоварку, потрібно зрозуміти, який обсяг буде вам в міру. Можна знайти моделі на 1-3, 6, 9, 18 порцій. Правда, добре було б дізнатися, який обсяг виробники вважають за одну порцію – різні компанії можуть по-різному представляти це значення.


Крапельні

Так називають кавоварки фільтраційного типу, потужність яких не повинна перевищувати 800 Вт. Хоч вони не бездоганні в приготуванні кави, а з підвищеною потужністю, так взагалі одержуваний напій не далеко піде від гранульованого, але для любителів американо це те, що потрібно.

Робота крапельної кавоварки полягає в нагріванні води. Дійшовши до температури від + 87 до + 95, вона починає просочуватися крізь мелену каву, що знаходиться в сітчастому фільтрі і капати. Таким чином виходить чиста безосадочна кава з легкою міцністю. Такий тип кавоварок простий у використанні і догляді, до того ж ціна на нього не може не радувати. Однак, приготування вашого напою займе не мало часу, так що готуйтеся чекати. Для невеликої чашки знадобиться від 2 до 3 хвилин. Кожен повинен розуміти, що при такому процесі про прекрасні смакові якості, і про розкритий запах мова тут не йде .

Якщо ви станете володарем даного типу, вам доведеться купувати кавові фільтри. Найчастіше вони являють собою пакетики з паперу і їх знадобиться не мало. Можна скористатися багаторазовими сітками з нейлону. А люди багатші купують золоті фільтри, чий термін служби значно більше, так як поверх нейлону налягає титанове напилення. Взагалі-то сітка з синтетики має хорошу довговічність - 60-80 циклів. І замінювати її вийде дешевше покупки одноразових чалдерів.


Порада: практичніше брати крапельну кавоварку разом з рухомим фільтротримачем – каву насипати зручніше.


Ріжкові (холдерні)

Якщо ви великий любитель Еспресо – кавового напою з відмінним смаком і легкої молочної пінкою, то дані кавоварки (з пристойною потужністю від 1 до 1.7 кВт), будуть вам доречні. Цей тип особливо цінується кавовими гурманами. Не кожен помел підійде для ріжкової кавоварки, він повинен бути незвично тонкий (це написано в інструкції), тому краще відразу придбати млин подорожче.

Тут процес приготування ускладнений, так як порошок або кава в пресованому чалдері доводиться якісно трамбувати темпером в спеціальному ріжку. Термообробка відбувається наступним чином: в щільній закритій колбі відбувається нагрів води. Утворений від цього процесу тиск в певний момент відкриває клапан, а виділений пар спрямовується на вихід, а саме в ріжок з кавою. Існує два види холдерних кавоварок, що залежать від напору:

  1. Парові – пар отриманий від нагріву води, створює тиск на кришку і потрапляє в ріжок. Начебто все добре, проте хороша кава повинна готуватися при температурі не вище +95, тому цінителям готовий напій може не сподобатися. До того ж сила тиску не висока – близько 4 бар. Готуватися кава в слабких моделях може приблизно 2 хвилини.
  2. Помпові – відмінні кавоварки, багатьом припадають до душі. Нагрівання води здійснюється електромагнітним насосом, тим самим створюючи потрібну температуру для приготування еспресо. Тут вже і тиск піднімається до 15 бар, і виходить відмінна справжня кава. Є можливість обробляти одночасно дві порції, завдяки двом патрубкам помпових агрегатів. Готовий напій можна вживати вже через 30 секунд.

Порада: постарайтеся знайти холдерную кавоварку з металевим ріжком - і кава прогріється краще, і аромат на кухні буде стояти прекрасний і яскравий.


Також до перерахованих вище відмінностей між ріжковими кавоварками відноситься і обсяг порцій. Парові видають лише 200-600 мл готового напою, а ось помпові цілих 1.5 л. звичайно ж, не за один прийом, а до наступної заправки апарату інгредієнтами.

Капсульні

Цей тип кавоварок відрізняється незвичайною заправкою і підходом до обробки кави, яка розфасовується в капсули або пресується в чалди ще на виробництві. Свіжим помелом навіть і близько не пахне, а приготувати зможете лише ті види, що будуть перебувати в магазинах, наприклад:

  •  Без кофеїну.
  •  Середнього обсмажування.
  •  Сильної обсмажування.
  •  Лунго.
  •  Рістретто (дуже міцний)

Можна знайти капсули зі смаком какао, молока або чаю.

Незважаючи на те, що цей вид вийшов на продаж відносно нещодавно, через свою простоту у використанні він став досить популярний. Ваше завдання – помістити капсулу з кавою в машинку і включити її. Через отвори в капсулі спочатку пройде повітря, а потім пар. Потужність у таких моделей немаленька - 1 кВт, але принцип роботи той же, що і у помпових ріжкових – нагрів води дає сильний тиск більше 15 бар.

Капсульні кавоварки прості у використанні, догляді, не брудняться під час роботи, а не потрібні відходи (саму капсулу) апарат викидає.

Електрична турка

Частково можна прирівняти її до електрочайнику, тільки зі своїми особливостями і незвичайною формою ручки. Зовні вона схожа на джезву, але нагрів йде не від плити, а від спеціальної підставки. Обсяг становить від 250 до 400 мл, а потужність від 0,5 до 1 кВт. Взагалі-то, від турки вона пішла не далеко – доводиться так само стежити, щоб кава не втікла.

Ваші інтереси і бажання – ключові фактори для вибору підходящої кавоварки. Всі її види по-своєму гарні, але застосування і принцип роботи може відрізнятися кардинально. Вони можуть давати різний відтінок смаку, міцність і аромат. Крім еспресо-комбайнів, в яких присутні тільки спеціалізовані доповнення, такі як капучинайзер, також є апарати з великим вибором функціоналу, як крапельного, так і ріжкового типу. Використовуйте наведену інформацію з розумом, купіть кавоварку і насолоджуйтеся своїм улюбленим напоєм. Вдалого вибору і нехай ваш ранок починається зі смачної кави!