40.00 ГРН
Опис
Ціна вказана за 50 грамів
Зіра — це найвідоміше найменування спеції, яку також називають кмином, зерою, римським кмином, кимуном і камуном.
Зіра містить велику кількість активних речовин, які сприятливо впливають на людський організм. Його харчова цінність на 100 г представлена: білки — 17,81 г; жири — 22,27 г; вуглеводи — 44,24 г. Пряність вважають самостійним вітамінно-мінеральним комплексом, до складу якого входять: вітаміни групи B: відповідають за вироблення енергії, синтез білка, нормалізують роботу нервової системи та шлунково-кишкового тракту; вітамін А: прекрасний антиоксидант, бере участь у окисних процесах, нормалізує обмінні процеси, сприяє регенерації шкіри, уповільнює старіння організму;
У народній медицині насіння зір використовують для: нормалізації роботи серцево-судинної системи. Активні компоненти пряності нормалізують рівень холестерину, запобігають утворенню тромбів, слугують профілактикою інфарктів і інсультів;
Посилення розумової активності. Регулярне вживання приправи сприятливо позначається на роботі нервової системи, покращує пам'ять, активізує надходження кисню в клітини мозку, налагоджує сон, бореться з безсонням; нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Корисні речовини, що містяться в насінні, нормалізують перистальтику, покращують метаболічні процеси, виводять шкідливі елементи, шлаки та токсини, дають змогу швидко й ефективно спалювати зайвий жир;
Поліпшення зору. Доведено, що зіра здатна покращувати гостроту та чіткість зору, нормалізує мікроциркуляцію, стабілізує акомодацію; загоєння ран. Насіння культури має антисептичну, протизапальну властивість, загоюють рани, зменшують почервоніння, сприяють швидкій регенерації тканин. Також кумін широко відомий як афродизіака, здатного нормалізувати репродуктивну функцію статевих органів, підвищувати потенцію й лібідо.
Протипоказання
Не позбавлена зиру та протипоказань. Як і інші продукти, вона за надмірного споживання може спровокувати алергічні реакції та проблеми з травленням. Категорично забороняється вживати спецію у разі: підвищеної кислотності шлунка, оскільки може провокувати печію, больові відчуття в кишківнику, викликати закрепи або діареї; виразках шлунка та дванадцятипалої кишки, загостренні гастриту. Кумін здатний викликати здуття живота, втрату ваги, інтоксикуацію організму, призводити до кровотеч, блювоти, депресій; цукрового діабету, оскільки містить компоненти, що підвищують рівень цукру в крові.
У деяких випадках індійська пряність може виявитися шкідливою. Її не можна застосовувати у разі індивідуальної нестерпності, схильності до алергії. Збудження куміном може викликати: стрибки артеріального тиску — виникають головні болі, запаморочення, нудота; часті поклики в туалет, які проявляються через сечогінну дію пряності; погіршення роботи мозку — знижується надходження кисню в клітини мозку, порушується робота нервової системи. Також у разі неконтрольованого споживання прянощі можуть спостерігатися апатія, депресія, почервоніння очей, незчутті, виснаження імунної системи аж до настання токсичного шоку.