146 ГРН
Основна інформація
Стан
Новий
Объем:
500
Тип масла:
Рыжиковое
Отжим:
Первый холодный
Упаковка:
Пластиковая туба
Состав:
Рыжиковое масло
Код/Артикул:
213
Код товару:
709032437
Опис
По біохімічному складу і харчової цінності рижієва олія схоже зі знаменитим своєю цілющою силою кедровим маслом (обидва цих рослинних продукту відрізняються високим вмістом магнію, поліненасичених жирних кислот, вітамінів Е, А і D).
Склад рижієва масла відрізняється не тільки оптимальним співвідношенням насичених і ненасичених жирних кислот, але також підвищеною концентрацією поліненасичених кислот Омега-3 і Омега-6 (особливо лінолевої та ліноленової).
Містяться в рыжиковом олії Омега-6 лінолева (до 18 %) і Омега-3 ліноленова (до 38%) кислоти приймають важливу участь у жировому і холестериновому обміні, сприяють підтримці в нормі гормонального балансу, мають антисклеротичну і протизапальну дію, сприятливо впливають на властивості крові і стан кровоносних судин, сприяють зміцненню імунітету і ефективного захисту і очищенню організму від шкідливих речовин.
Омега-3 кислоти - найцінніший компонент рижієва олії, що становить 38% усієї його маси. І що більш важливо, рижієва олія містить зовсім небагато омега-6 дуже і дуже добре для нас. А ось чому: ці 2 амінокислоти дуже важливі для нашого організму, але вони мають властивість конкурувати між собою. Таким чином, якщо в їжі більше омега-6, що омега-3, корисні властивості омега-3 нейтралізуються. Омега-6 кислоти теж дуже корисні, але тільки ми споживаємо їх у більшій кількості. Рослинні олії, до яких ми звикли з дня на день, як, наприклад, соняшникова, містять в основному омега-6.
Саме тому рижієва олія таке цінне. У ньому співвідношення омега3/омега-6 приблизно 2:1. Омега-3 жирні кислоти, що дуже важливі, вони покращують роботу мозку, підтримують та відновлюють серцево-судинну систему, захищає м'язи, покращує рухливість суглобів.
А ви знаєте як відкрили корисні властивості жирних кислот? У 70-х роках XX століття група вчених, почала вивчати стиль життя гренландського ескімоського народу. Вчені зацікавилися тим фактом, що вони практично не хворіли на серцево-судинними захворюваннями. Відповідь, як і очікувалося, знайшли в їх живленні. Вони вживали в їжу величезна кількість риб'ячого жиру, який багатий у першу чергу омега-3.
За кількістю вітаміну Е рижієва олія є лідером серед таких рослинних олій, як лляне, кедрове і гірчична (всього 1 столова рижієва масла здатна задовольнити добову потребу людини в цьому життєво важливому вітаміні-антиоксиданте). Необхідний для правильної роботи м'язів, серця і кровоносних судин, цей компонент рижієва масла перешкоджає розвитку запальних процесів, сприяє зміцненню імунітету, захищає організм від передчасного старіння, бере активну участь у функціонуванні статевої та репродуктивної системи. Потужні антиокислювальні властивості вітаміну Е зумовлюють тривалий термін зберігання рижієва масла (цей продукт, як і гірчичне масло, здатний залишатися придатним до вживання протягом 12 місяців).
За вмістом бета-каротину (провітаміну А, з якого синтезується організмі людини вітамін А ) рижієва олія перевершує соєва та соняшникова олія. Володіє потужними ранозагоювальні властивості, поліпшує стан слизових оболонок і шкіри, необхідний для хорошого зору, правильного формування кісток і зубів, вітамін А є важливим учасником білкового і жирового обміну, сперматогенезу, синтезу стероїдних гормонів. Входить до складу рижієва масла провітамін А, як і вітамін Е, необхідний для правильного ембріонального розвитку, для повноцінного розвитку зростаючого дитячого організму, для ефективного захисту від онкологічних захворювань та різного роду інфекцій.
Особливістю мінерального складу рижієва олії є присутність у ньому значної кількості магнію. Грає важливу роль в енергетичному, білковому і вуглеводному обміні, має протизапальні і протиалергічні властивості, цей макроелемент «відповідає» за правильну роботу серцево-судинної, м'язової і нервової системи, а також сприяє підтримці нормального рівня цукру в крові та покращенню травного процесу. Достатня кількість магнію в організмі людини є надійною профілактикою атеросклерозу, цукрового діабету, сечокам'яної хвороби, захворювань передміхурової залози. У поєднанні з містяться в рыжиковом олії вітамінами D і До магній також сприяє запобіганню розвитку остеопорозу – хвороби, характерної для похилого віку або періоду менопаузи.
Рижієва олія (також какмасло авокадо і гірчичне масло), також дуже багато біологічно активними речовинами – фосфоліпідами, хлорофілом, фітостероли.
Володіє антибактеріальними і ранозагоювальні властивості хлорофіл підвищує вміст у крові гемоглобіну і лейкоцитів, сприяє поліпшенню функції органів дихання, травної, серцево-судинної, ендокринної систем, а в комплексі з містяться в рыжиковом олії магнієм активно перешкоджає утворенню каменів в органах видільної системи.
Вхідні до складу рижієва масла фітостероли володіють масою лікувальних властивостей (протипухлинні, бактерицидні, антисклеротичні та ін) і досить ефективні у боротьбі з гормональними захворюваннями, простатит та аденомою передміхурової залози.
Нерафінована рижієва олія відрізняється високим вмістом фосфоліпідів. Будучи складовими компонентами клітинної оболонки, ці речовини беруть участь у вуглеводному і жировому обміні, а також багато в чому сприяють поліпшенню роботи печінки (покращує дезінтоксикаційну функцію, нормалізують процес жовчоутворення, відновлює структуру гепатоцитів, активно перешкоджаючи розвитку цирозу і жирової дистрофії печінки).
Для загального оздоровлення організму і профілактики атеросклерозу бажано два–три місяці приймати рижієва олія з ранку натщесерце по 15 грамів (приблизно одна столова ложка). Такий лікувальний курс допоможе:
відновити порушений ліпідний обмін;
поліпшити загальне самопочуття у людей, що страждають хворобами серця і судин;
привести в норму артеріальний тиск;
стимулювати печінка на вироблення жирних кислот;
відчутно знизити рівень поганого холестерину;
зміцнити стінки судин і підвищити їх еластичність.
Застосування рижієва масла в кулінарії
Завдяки своєму вдало збалансованому складу і високої харчової цінності рижієва олія вже досить давно знаходить різноманітне застосування в дієтичному і вегетаріанському харчуванні.
Нерафінована рижієва олія має збуджуючий апетит аромат і пікантний, злегка гострим смаком (нагадує смак редьки і хріну). Саме із-за цих особливих властивостей рижієва олія здавна використовується у кулінарії в основному для заправки салатів, вінегретів, варених овочів. Також цей рослинний продукт відмінно підходить для приготування різних круп'яних страв (плову, гарнірів, каш), випічки, соусів та підлив. Як рафінована, так і нерафінована рижієва олія також часто використовують і для смаження овочів, м'яса або риби (це рослинне масло досить стійкий до нагрівання, не чадить і не втрачає своїх смакових і ароматичних якостей при високій температурі). Але ми рекомендуємо при кулінарному застосуванні рижієва масла не піддавати її термічній обробці – адже при нагріванні руйнуються всі корисні речовини, що входять до складу цього рослинного продукту (поліненасичені кислоти, вітаміни та ін)
Нерафінована рижієва олія виготовляється за особливою технологією, що дозволяє зберегти в цьому продукті максимальну кількість найбільш корисних компонентів, і, також, як і гірчичне характеризується високою стійкістю до окислення (зважаючи на велику кількість містяться в цьому продукті природних антиоксидантів). Но рафинированное и дезодорированное рыжиковое масло, отличающееся от нерафинированного менее выраженным вкусом и запахом, теряет свою устойчивостью к окислению, в результате чего срок хранения такого продукта уменьшается почти в 2 раза (это связано с тем, что в результате рафинирования рыжиковое масло теряет множество полезных веществ, усиливающих антиоксидантные свойства витамина Е). Хранение рыжикового масла в прохладном темном месте увеличивает его срок годности.
Применение рыжикового масла в косметологии
Женщины, которые придирчиво следят за своей внешностью, также активно используют рыжиковое масло: применение его для ухода за кожей снискало много положительных отзывов. Оно хорошо впитывается, не оставляя на коже маслянистую пленку, активно питает кожу.
Отлично подходит рыжиковое масло для ухода за обветренными руками и лицом. Нормализует липидно-водный обмен клеток кожи, делая ее гладкой и упругой. А благодаря содержанию антиоксидантов, оно тормозит процессы старения и появления морщинок, уменьшает вероятность появления пигментных пятен.
Масло рыжиковое борется не только за красоту, но и за здоровье кожи. Его активно применяют для лечения псориаза, экзем и нейродермита. Оно бережно ухаживает даже за детской кожей. Его рекомендуют использовать для устранения опрелостей на теле малыша.
Применяют рыжиковое масло и как базовое для массажа, смешивая его с эфирными маслами. Подходит оно и для ухода за волосами. Рыжиковое масло улучшает состояние кожи головы, прекрасно борется с секущимися кончиками и провоцирует рост волос. Вот несколько рецептов.
Чтобы укрепить волосы, приготовьте такой шампунь: на каждые 50 мл нейтрального шампуня-основы добавляем чайную ложку масла рыжика и столько же отвара коры дуба (можно заменить отваром корней репейника).
Чтобы ускорить рост волос, в равных долях смешайте рыжиковое, репейное и оливковое масла. Маску нужно втирать в корни волос аккуратными массирующими движениями, затем замотать голову пищевой пленкой минут на 20. Остатки масла смыть.