52.00 ГРН
Способи доставки
Нова Пошта
Укрпошта
Автолюкс
Делівері
Гюнсел
Самовивіз
Основна інформація
Категорія рубрики:
Вид:
Химические
Препаратна форма:
Порошок
Опис
Бордоська суміш – це поєднання у певних концентраціях розчину мідного купоросу та негашеного вапна. При цьому концентрація визначається вмістом саме мідного купоросу. Садівники та городники використовують 1% та 3% бордоську рідину.
Рецепт бордоської суміші
Дуже важливо дотримуватись як пропорцій, так і послідовності змішування компонентів задля отримання бажаного ефекту.
Пропорції для приготування 1% розчину бордоської суміші:
на 10 л розчину – 100 г мідного купоросу + 150 г негашеного вапна.
Пропорції для приготування 3% розчину бордоської суміші:
на 10 л розчину – 300 г мідного купоросу + 450 г негашеного вапна.
Бордоську рідину готують у пластикових чи емальованих відрах та уникають металевої тари, яка може окислюватися.
Спершу розводять «молоко» – вапно розчиняють у 2 літрах гарячої води (не більше 50 °С); в такій самій кількості гарячої води окремо розводять мідний порошок.
Далі обидва розчини доводять холодною водою до об’єму по 5 л кожен.
Потім купорос повільно вливають у вапняний розчин, постійно розмішуючи до однорідності. Бордоську суміш необхідно постійно розмішувати, щоб всі крупинки максимально розчинилися. Під час приготування обов’язково вдягніть гумові рукавички та маску, аби запобігти потраплянню розчину на шкіру.
Після приготування варто виміряти концентрацію міді в готовому розчині. Це робиться або за допомогою лакмусового папірця у пакеті з порошком – він має стати сірувато-синім. Або ж просто взяти залізний дріт чи довгий цвях та занурити у розчин – він не повинен покриватися рудим нальотом, що означатиме надлишок міді у розчині.
Якщо рідина приготовлена правильно, вона набуває блідо-блакитного кольору.
Якщо концентрація таки завелика, в такому випадку слід додати трохи більше вапняного розчину і знову перевірити концентрацію міді.
Якщо ж міді забагато – оброблюване листя рослин отримає опіки, а виноградні лози призупинять ріст на певний час. Також є рекомендація обов’язково використовувати розчин у день приготування.
Якщо цього не вдається зробити, на відро суміші розчиняють 1 столову ложку цукру, яка збереже властивості препарату.
Найчастіше її застосовують на деревах, винограді, ягідних кущах, томатах, картоплі, огірках та перці.
Садівники ефективно використовують бордоську рідину при лікуванні моніліозу на яблуні, айві, груші, плодовій гнилі, хворобах вишень і слив, кучерявості листя персика, абрикоса. Для цього ранньою весною застосовують 3% розчин бордоської суміші, а згодом – 1% розчин тричі на сезон.
3% розчином обприскують також кущі смородини, аґрусу, малини, а також суниці до розпускання листя. Це вбереже від плямистості листя.
Якщо хворіти починають кісточкові дерева, кількість 1% обробок збільшують до 4 за сезон – це стосується абрикоса, персика, черешні, сливи.
Виноград обприскують до 6 разів, а полуницю та малину – двічі. Огірки та помідори – 3–4 рази за сезон, а от картоплю рятують від фітофторозу до 10 разів за літо.
Гарбузи, буряки і цибулю теж обприскують 2–3 рази за вегетаційний період. При цьому обробки варто припинити за два-три тижні до збирання урожаю.
Фахівці розробили чимало спеціальних препаратів, які містять не лише мідь, але й інші, подібні за дією речовини, які мають набагато потужнішу протигрибкову дію від різних хвороб. Тоді й сил на приготування та численні обробки піде значно менше.