385.00 ГРН
Описание
Препарат, що забезпечує регулярне харчування бором в критичні фази розвитку рослин, стійкість до стресів і низьких температур, а також підвищує врожай і покращує якість продукції. Бор міститься в максимально можливій концентрації і в легко засвоюваній формі для рослин. Бор - найважливіший елемент живлення рослин і джерело підвищення рентабельності рослинництва.
Ефективність:
усуває нестачу бору в критичні фази розвитку рослин;
покращує цвітіння;
усуває осипання зав'язі;
стимулює розвиток зав'язі і плодів;
покращує смакові якості плодів за рахунок накопичення крохмалю, цукру, жиру;
забезпечує стійкість рослин до стресів і низьких температур, а також підвищує врожайність і покращує якість продукції.
Найбільш чутливі до нестачі бору наступні культури:
буряк (цукровий, столовий, кормовий), ріпак (озимий та ярий), соя, горох, квасоля, нут, люцерна, конюшина, насінницькі посіви бобових трав, картопля, томати, морква, капуста, кольорова капуста, селера, броколі, брюссельська капуста, кукурудза, соняшник, льон, бавовна, гречиха, яблуня, груша, виноград, слива, цитрусові, ягідні культури.
Бор бере участь в утворенні структури клітинних стінок і синтезу нуклеїнових кислот. Достатня забезпеченість рослин бором підвищує інтенсивність фотосинтезу, покращує вуглеводний і білковий обмін, активує діяльність ферментів, позитивно впливає на процеси ділення клітин.
Крім того, продукція збагачується на цукор, крохмаль, вітаміни, знижується захворюваність рослин. На бідних, за змістом бору грунтах, застосування борних добрив підвищує врожайність сільськогосподарських культур на 10-20%.
Наявність необхідної кількості бору незмінно важливо для активно зростаючих частин рослини - нових листків, кінчиків коренів, а також для розвитку бруньок. Тобто бор допомагає клітинам швидко розмножуватися, отже, сприяє активному росту рослини.
Бор позитивно впливає на накопичення цукру в цукровому буряку, крохмалю в картоплі, сприяє процесам цвітіння і запліднення, підвищує урожай і якість насіння.
Ознаки дефіциту бору
зупинка росту кореня та стебла;
хлороз верхівкової точки росту, а пізніше, при сильному борному голодуванні, повне її відмирання;
мала кількість квіток і безпліддя;
потворна форма плодів з утворенням всередині окорковілої тканини та інше.
Нестача бору призводить до того, що в тканинах рослин накопичуються токсичні речовини (хінони), що викликають отруєння рослини. При нестачі бору відбувається відмирання верхівкових бруньок та їх загнивання, а молоді рослини гинуть. Листя буріє, деформується та відмирає. При тривалому недоліку бору молоде листя з'являється дрібним, стебла та листя стоншуються, квіти обпадають або цвітіння не наступає зовсім.
Дефіцит бору викликає глибокі порушення вуглеводного обміну в рослині: спостерігається відмирання точки росту, розлад провідної системи, зменшується постачання коренів вуглеводами. Це призводить до слабкого розвитку кореневої системи і є основною причиною захворювання рослин (у ріпаку відзначається розтріскування стебла при кореневій шийці, коренева система деформується, перезимовка погіршується, цвітіння затримується, стає нерівномірним, з'являється гниль серцевини або дуплистість у буряка, некроз судин у винограду, пожовтіння верхівок у люцерни, побуріння цвітної капусти, бактеріоз льону, поширення парші в картоплі і т.д.). Через розлади провідної системи вуглеводи накопичуються в листі, що не вступаючи в інші частини рослини, і процес фотосинтезу гальмується.
Плюси використання рідкого борного добрива
По-перше, є можливість скласти збалансований розчин, в якому поряд з бором будуть міститися інші необхідні в даний момент для даного поля та культури мікроелементи та агрохімічні препарати.
По-друге, в період максимальної потреби в борі зростаючі рослини не можуть отримати цей елемент в потрібному обсязі за рахунок всмоктування тільки кореневою системою - потрібні листя.
По-третє, застосування бакових сумішей, в яких міститься в тому числі бор, як частина програми по підгодівлі дозволяє фермерським господарствам