Спосіб обробки кави Black Honey та які ще існують різновиди Honey обробки

Обробка кавової вишні – це один із найскладніших етапів виробництва, але водночас один із найцікавіших! Метод, яким обробляється кавова ягода є одним з тих факторів, який формує фінальний смак вашої кави. Перед тим, як відділити кавове зерно від м’якоті, кавову вишню піддають обробці. Способів обробки існує досить багато і сьогодні ми поговоримо про один із них - це метода хані або  “honey”.

AD_4nXcL13xc2Og8RxnELIGn8BW8SziRZs6aQaXBf6HDsbYE19Fq2Blc5IIwRQZHb9cbO-pDaThl11YlgJCXzCWz2pesOK5i3f_6vebWFrEWSIHIJlIOyj9X313enTlDlizPsE8-y6dN-Q?key=9ZMdVRu12nskRH6rTWyjtFBJ

Термін “honey”, або “медова кава” може ввести в оману, оскільки багато хто асоціює її з медовим смаком. Насправді ж «мед» у назві процесу відноситься до липкого шару м’якоті, що залишається на кавових зернах.

Метод Honey вперше з’явився у Центральній Америці, зокрема в Коста-Риці, де фермери шукали спосіб зменшити використання води в процесі обробки кави, зберігаючи при цьому її насичений смак. Завдяки особливим кліматичним умовам регіону та експериментам із контролем рівня м’якоті на зерні, Коста-Рика стала лідером у розвитку цього методу. Згодом технологія поширилася на інші країни й стала одним із найпопулярніших методів обробки серед спешелті-виробників.

Часто ви можете зустріти каву Honey blend, яка не має відношення до кави обробленої Honey методом, оскільки це всього лише комерційна назва бленду зерен, що може включати каву з різних регіонів та методів обробки, без фактичного використання honey-процесу. Тому при виборі кави варто уважно читати опис і звертати увагу на спосіб обробки, щоб не плутати термін із реальною технологією виробництва.

Honey обробка кави – це спосіб, при якому частина м’якоті (мусиляж) залишається на зернах під час сушіння. Вона має солодкуватий смак, бурштиновий відтінок і нагадує мед. Саме ця липка, солодка м’якоть надає каві характерного аромату та особливої солодкості. Фермери з Центральної Америки назвали його «miel» (мед іспанською) – звідси й походить термін "honey".

Залежно від кількості м’якоті, яка залишається на зернах, розрізняють три основні види обробки Honey:

  • Yellow Honey – мінімальний рівень м’якоті, зерна швидко висихають на сонці.
  • Red Honey – середній рівень мусіляжу, процес сушіння відбувається довше.
  • Black Honey – максимальний рівень м’якоті, найдовший та найскладніший процес обробки.

Black Honey кава: найскладніший, але найцікавіший

Black Honey – найбільш трудомісткий і складний тип обробки Honey. Цей процес вимагає постійного нагляду та ретельного контролю температури й вологості, адже занадто швидке або повільне сушіння може негативно вплинути на смак. Зерна сушаться до 15 днів, що вдвічі довше, ніж при Yellow або Red Honey. Зерна накривають чорними плівками, щоб створити ефект контрольованої ферментації. Важливо регулярно перемішувати зерна, щоб уникнути надмірного бродіння та псування.

Щодо особливостей процесу, то в Black Honey є декілька відмінностей від інших хані методів:

  • Час сушіння. Black Honey висихає найдовше - до 15 днів. 
  • Кількість м’якоті. Black Honey містить 100% мусіляжу, що напряму впливає на смак.
  • Процес сушіння. Зерна накриваються для повільного ферментування.

Якщо ми порівняємо, як метод обробки впливає на смак, то Yellow Honey створює м’який, квітковий смак із легкою кислинкою. Red Honey створює більш насичений смак, з нотами карамелі та фруктів. Свіжообсмажені зерна оброблені методом Black Honey створюють солодкий, насичений смак з відтінками сухофруктів і шоколаду.

Кожен метод обробки має свої особливості, як-от мита обробка кави – яка надає напою чистий, яскравий смак із вираженою кислотністю та легким тілом. Або натуральна обробка – яка підсилює фруктові ноти, додає щільності та природної солодкості, часто з ягідними відтінками.

Та мета кожного з них – подарувати вам новий і особливий кавовий досвід. Радимо спробувати каву Хані обробки, щоб відкрити для себе її унікальну солодкість, насичене тіло та легку кислотність. При виборі кави в зернах, звертайте увагу на спосіб обробки, який зазначає обсмажчик. Це допоможе Вам зрозуміти, що очікувати в смаку від цього продукту. 

Якщо ви любите щільну, насичену каву з вираженою солодкістю – зерна оброблені методом Black Honey можуть стати вашим кавовим фаворитом. Така кава ідеально підходить як для еспресо, оскільки надає напою оксамитову текстуру та тривалий післясмак, так і чудово розкривається в альтернативних методах заварювання – V60, Chemex, аеропрес тощо.

Також рекомендуємо: