Чому потрібно регулярно вживати в їжу морепродукти?
Морепродукти – це не тільки дуже смачно, а ще й корисно. Тому іноді варто побалуватися морськими делікатесами та замовити “морські” салати у Львові. До того ж салати з морепродуктами є найбільш популярними стравами, які можна вживати як на свята, так і в якості літнього обіду чи корисної вечері. Креветки, кальмари, восьминоги, краби – це все основні інгредієнти таких салатів.
Корисні властивості морських делікатесів
Морепродукти – це дари моря, які є дуже корисними для здоров’я людини. Корисні властивості морських мешканців пояснюються їх хімічним складом. Наприклад, м'ясо креветки містить збалансований склад наступних мінералів: магнію, кальцію, фосфору, заліза, сірки тощо. А восьминоги й кальмари багаті на вітаміни групи В і С. Користь морепродуктів для організму просто величезна. Регулярне вживання в їжу морських делікатесів дає наступні переваги:
- Покращує роботу серцево-судинної системи;
- Знижує рівень шкідливого холестерину та зміцнює стінки кровоносних судин;
- Зміцнюють імунітет до того рівня, коли він найкраще захищає організм від інфекційних хвороб;
- Покращують стан шкіри, волосся, нігтів;
- Залізо і йод, які містять майже всі морські мешканці, підтримують роботу щитоподібної залози та покращують роботоздатність головного мозку;
- Покращують психічне здоров’я людини, поліпшують настрій, навіть можуть посилювати лібідо і допомагають налаштовуватися на романтичний лад;
- Морепродукти добре впливають на зір;
- Покращують стан зубів, зміцнюють кістки;
- Нормалізують роботу травної системи.
Можна також сказати, що всі морські продукти є низькокалорійними та дієтичними. Середній показник калорійності морепродуктів не перевищує 85 ккал на 100 г.
Види морепродуктів та їх основні характеристики
Не будемо роздивлятися всі види морських мешканців, адже на сьогодні відомо про щонайменше 1,5 млн видів тварин. Роздивимося тільки найголовніші з них, які доступні українському споживачеві.
- Ракоподібні. До них відносяться креветки, краби, омари, лобстери. М’ясо ракоподібних багато на легкозасвоюваний білок тому вважається дієтичним продуктом.
- Головоногі молюски: кальмар, восьминоги, каракатиця. 100 г кальмара містить близько 20 г білка, який є незамінним будівельним матеріалом для людського організму. Крім того, головоногі молюски містять значну кількість мінералів та вітамінів. В тому числі йод, калій, натрій, вітаміни В, Е, С та інші. В їжу вживають як мацаки, так і тіло кальмара.
- Двостулкові молюски: устриці, мідії, морський гребінець. До складу цих молюсків входять корисні жирні кислоти та фосфатиди, що покращують роботу печінки. Регулярне вживання в їжу мідій значно знижує ризик виникнення онкології.
Якщо ви живете біля узбережжя моря та маєте можливість регулярно харчуватися морепродуктами, то це дуже добре. Якщо такої можливості немає, то замовляйте салати з найсвіжіших морепродуктів в Tomatina.