Чим відрізняються суші, роли і суші сети
Японська кухня увійшла в наше життя пару десятків років назад. З'явилися ресторани, які пропонували незвичайні страви - суші і роли, а до них замість виделок додавалися палички. Крім неординарності, японська кухня приваблює своїм змістом. Неспроста її вважають еталоном здорового харчування. З причини ізольованості Японії від решти світу, в цій країні склалися особливі традиції приготування і подачі їжі.
Японські кухарі приділяють особливу увагу деталям, тому в кожному рецепті є свої ритуали і принципи. Використовуються тільки свіжі продукти - риба, овочі, фрукти, боби, морепродукти, сири. Застосовується певний порядок сервіровки з використанням спеціального посуду. В якості прикрас використовуються квіти, трави, листя. Гурманів привертає смак спецій і соусів.

Основою основ раціону японців служить рис. Недарма навіть слово «страва» звучить по-японськи «гохан», що означає «варений рис». Його подають на сніданок, обід і вечерю як гарнір до риби і морепродуктів, в супах і на додаток до маринованих овочів. Крім рису і дарів моря жителі Країни врашішнього сонця віддають перевагу соєвим продуктам. Фірмовим частуванням вважається сир тофу.
Суші сети
Суші (їх ще називають сусі) - традиційна страва японської кухні. Другий варіант краще, адже саме так звучить назва на мові-оригіналі. Як вже було зазначено, рис є основою багатьох страв в Японії. Суші не стали винятком, і в їх склад входить цей цінний і корисний злак.
Якщо заглибитися в історію, то можна з подивом дізнатися, що рис спочатку використовували в суші для консервації риби. Остання рясно посипалася сіллю і перемішувалася з рисом. Сформовані шматочки з риби і рису клали під кам'яний прес, а після під кришку. Йшов процес ферментизації, і після закінчення певного терміну рибу виймали з рису. Вона зберігалася досить довго - протягом року.

У 19 столітті японські кухарі запропонували новий варіант приготування суші: брали сиру або злегка мариновану рибу, морепродукти або овочі і загортали в варений рис. Частування додатково загортали в водорості норі, супроводжували маринованим імбиром і гострим васабі. Закуска вийшла дуже смачною і припала до душі гурманам. З тих пір блюдо тільки набирає популярність.
Суші сет являє собою набір різноманітних за формою і змістом закусок. Якщо замовити такі ласощі, то можна пригоститися суші з рибою різних сортів - лососем, вугром, а також креветками, сиром тофу, овочами. У комплект сет-суші входять соуси, в тому числі і найулюбленіший - соєвий, а також палички і васабі. Ресторани пропонують покуштувати страву як в стінах закладу, так і на винос. Доставка сетів користується великим попитом.
Ролли
Ролли - не окрема страва, а різновид суші, виконана в форматі рулету, звідси пішла і назва ласощі. Самим ходовим варіантом є вироби, загорнуті в лист норі. Усередині знаходяться рис, риба, ікра або морепродукти, а також овочі. Огірок подають для особливо урочистих випадків, коли як в Європі він вважається стандартним компонентом роллів.

Ролли нескладно приготувати самостійно. Для цього знадобиться бамбукова циновка. Водорості продаються у вигляді прямокутних аркушів. Спочатку слід відварити спеціальний рис з клейкими властивостями, розкласти його на аркуші норі, викласти зверху на рис смужку риби і огірок, розрізаний в довжину, загорнути в рулет за допомогою циновки. Отриману «ковбаску» нарізають кільцями ( «макідзусі») і викладають на блюдо.
Суші
Як вже було зазначено, суші є поєднанням рису з різними доповненнями. Кухарі намагаються здивувати своїх клієнтів і використовують фрукти. Що стосується риби, в хід йдуть океанічні види, зокрема, тунець, лосось, вугор, желтохвост і інші. В наш час замовити суші можна практично в будь-якому місті - настільки звичною стала ця страва.
Крім огірка в якості овочевої добавки використовується маринований дайкон, гарбуз, солодка кукурудза. Японці - переконані вегетаріанці, але в суші не виключено використання спеціально приготованого солодкого омлету з яєць (тамогоякі) і м'яса (яловичини, шинки, конини).

Форма суші така ж різнопланова, як і доповнення. Нижче наведені приклади деяких з них:
- Суші-нігірі представляють собою подовжений грудочку рису, обгорнутий скибочкою риби і скріплений смужкою норі.
- Осідзусі формують за допомогою спеціального дерев'яного інвентарю - осібако. Він надає шматочках строгу прямокутну форму.
- Наредзусі готують за старовинним рецептом - використовують кам'яний прес і чекають ферментизації риб. Консервовану рибу доповнюють вже свіжим рисом.
- Темакідзусі роблять у вигляді великого конуса, при цьому начинка виступає з широкого кінця. Ласощі їдять руками, оскільки паличками робити це незручно.